Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Djurparkens vargar har avlivats

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: IDA MARIE ODGAARD / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Tre vargar har avlivats på Köpenhamns zoo. Orsaken är ett beslut om nu inriktning för djurparken med fokus på renoveringar av anläggningen.

Köpenhamns zoo har haft vargar i 40 år.

– Vi har beslutat att skapa en modernare anläggning som ger plats åt några nya arter. Samtidigt betyder det att vi behövt avliva tre varghannar då det inte var möjligt att flytta dom till någon annan plats i djurparken eller ett annat zoo, säger Mads Frost Bertelsen, veterinär på Köpenhamns zoo till TV2.

Köpenhamns zoo lägger ner sin vargavdelning. Dessutom finns planer på att fasa ut sin brunbjörnsavdelning. 

Besluten har lett till att djurparkens tre vargar, alla handjur, och en brunbjörn har avlivats.

Beslutet är fattat efter att djuren anläggningar har utvärderats i samband med att djurparkens strategi och övergripande plan för de kommande åren ska implementeras.

– När det gäller den 40 år gamla varganläggningen råder det inget tvivel, den är inte tidsenligt och uppfyller inte den standard vi sätter för djurens välfärd som vi eftersträvar, säger Mads Frost Bertelsen, veterinär och djuransvarig på Köpenhamns zoo till TV2.

Inga fler brunbjörnar

Nu är planen att i stället använda vargarnas tidigare område till att bygga ut elefanternas anläggning.

Och det är inte bara djurparkens varganläggning som är föremål för nya planer.

Även brunbjörnarna ska fasas ut, och man har redan avlivat en av parkens björnar – en björnhanne som bedömdes vara för gammal för att flyttas till en annan djurpark.

– Vi har behov för ett större utrymme till isbjörnarna. Planen är att låta den gamla isbjörnsanläggningen växa samman med brunbjörnarnas nuvarande anläggning, säger Mads Frost Bertelsen till TV2. 

Babylycka på Köpenhamn Zoo:

Babylycka! Unik video när isbjörnsungen föds.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!