Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslutet: Alla minkar i Danmark ska avlivas

Därför ska Danmarks alla minkar avlivas
Mette Frederiksen, statminister i Danmark, agerar hårt mot utbrottet på minkfarmar.
Foto: LISELOTTE SABROE / AP TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen har skapat en debatt i Danmark om att förbjuda minknäring.
Foto: AVALON.RED / AVALON / STELLA PICTURES/AVALON

Samtliga 14 miljoner minkar i Danmark ska avlivas – så snart det bara går.

Det har regeringen tillsammans med flera andra partier beslutat om i ett nytt avtal som skrevs under på måndagen.

Massutbrottet av covid-19 på danska minkfarmar har skakat om landet och orsakat oro även i grannländerna – då Danmark har nämnts som ett potentiellt ”nytt Wuhan”.

– Med den mutationen av corona som vi ser på norra Jylland riskerat vi att effekten av kommande vaccin försvagad, eller i värsta fall uteblir, har landets statsminister Mette Frederiksen tidigare sagt.

Den 3 november beslutade regeringen att alla minkar i landet skulle avlivas. Men det har därefter följt många olika turer fram och tillbaka kring minkarnas öde.

Under måndagen kom dock beskedet att regeringen har ingått ett avtal med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten och Alternativet.

Förbud mot minknäring

Enligt avtalet ska samtliga minkar i landet avlivas så snart som möjligt, ett förbud mot minknäring fram till 2022 införs och minkfarmare ska få bonus utbetald om de slaktar samtliga minkar de äger.

– Det är inte minkfarmarmarnas fel att corona har smittats inom deras bransch. Det är en obarmhärtig uppgift som de utför för folkhälsans skull, säger Simon Kollerup, handels- och industriminister, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsminister Mogens Jensen uttalar sig också:

– Jag är otroligt glad över att vi med det här avtalet förhoppningsvis kan skapa någon ro kring den mycket stora operation med avlivningar som pågår på landets minkfarmar.

Totalt rör det sig om 14 miljoner minkar som har eller ska avlivas.

TV: Coronaviruset har muterat i Danmark – på minkfarmar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!