Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslut om flygförbud på flygvapnets skolflygplan

Foto: Anders Segerby/Försvarsmakten
Bultarna som håller fast bakkroppen riskerar att brista på SK 60.
Foto: Jan Emanuelsson / Topnews.se / Topnews.se

Ett allvarligt materialfel har uppstått på flygvapnets skolflygplan, SK 60, eller Saab 105 som flygplanet också kallas. Samtliga flygplan har fått flygförbud.

– Den initiala analysen pekar på att det är utmattningsdefekter, säger Fredrik Holmbom, central teknisk chef på flygvapnet.

Felet är allvarligt och äventyrar säkerheten, enligt flygvapnet.

Det tvåmotoriga SK 60 har använts i all flygträning för piloter sedan 1960-talet. I dag används det för att utbilda piloter ska flyga JAS 39 Gripen. Den utbildningen har tillfälligt upphört.

Efter upptäckten av materialfelet infördes ett omedelbart flygförbud. Risken för haveri bedömdes som alltför stor.

– I samband med inspektioner i den pågående gångtidsförlängningen av SK 60 har defekter upptäckts i flygplanens dragbultar till bakkroppen. Den initiala analysen pekar på att det är utmattningsdefekter som indikeras, säger Fredrik Holmbom, central teknisk chef.

SK 60 har flygförbud efter man upptäckt allvarliga sprickbildningar i bultar till bakkroppen.
Foto: Jan Emanuelsson / Topnews.se / Topnews.se

Beslutet att stoppa flygningar med SK 60 togs den 13 november men offentliggjordes först på söndagen efter att Kvällsposten ställt frågor till Försvarsmakten om flygförbudet. Det finns ingen prognos när flygförbudet kan hävas. Enligt uppgift misslyckades första försöket att tillverka nya bultar till SK 60.

SK 60 har använts i cirka 50 år som skolflygplan och inom flygvapnet finns sedan en längre tid krav på att det måste ersättas. SK 60 finns på F21 Luleå, F7 Såtenäs, F17 Kallinge med ett fåtal flygplan. Det största antalet finns i Linköping på Flygskolan.

Akut problem

– Vi får underhållsproblem som bara blir värre och värre. Jag vill ha ett beslut så snart som möjligt med ett stegvis införande (av nya skolflygplan) de kommande åren, sa dåvarande flygvapenchefen Mats Helgesson i en intervju med Svenska Dagbladet förra året.

Hans efterträdare, Carl-Johan Edström, har samma uppfattning och beskriver läget som akut.

– Behovet av att hitta en ersättare till SK 60-systemet kvarstår och blir mer akut för var dag som går. Ett beslut om att anskaffa en ny Basic Trainer Aircraft, BTA, för grundflygutbildning är nödvändig, säger han i ett uttalande i dag på Högkvarterets hemsida.

Team 60, flygvapnets uppvisningsgrupp, använder SK 60. Flygplanet används även av Österrikes flygvapen. Flygvapnet har cirka 50 stycken SK 60.

Enligt uppgift ska årets julgransflygning genomföras med JAS Gripen.


Texten uppdateras

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!