Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Nytt sjukhus byggs i Helsingborg

Nuvarande Helsingborgs lasarett, från 1975, är under renovering, men det är ett projekt med förhinder, som hittills kostat uppemot fyra miljarder kronor.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om vi tar ett inriktningsbeslut i år kan det stå helt färdigt och klart om 11–13 år, säger Carl-Johan Sonesson.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Helsingborg ska få ett nytt sjukhus i de östra delarna av Ramlösa. Ett inriktningsbeslut har tagits i den skånska regionstyrelsens arbetsutskott och den 29 april fattas beslut av regionstyrelsen.

– Vi kan utveckla det här sjukhuset betydligt mer under de kommande 50 åren än vi kan med det befintliga sjukhuset, säger Regionstyrelsens ordförande, Carl-Johan Sonesson (M).

Klockan 15.30 under tisdagen höll ledande politiker i Helsingborg och Region Skåne en presskonferens gällande beslutet att bygga ett nytt sjukhus i Östra Ramlösa i Helsingborg.

Frågan har diskuterats en längre tid bland politiker i Helsingborg och en lösning har tidigare varit att renovera det nuvarande sjukhuset. Men efter stora renoveringsproblem blev beslutet att bygga ett helt nytt sjukhus.

– Om vi tar ett inriktningsbeslut i år kan det stå helt färdigt och klart om 11–13 år, säger Carl-Johan Sonesson.

Stryker renovering

Nuvarande Helsingborgs lasarett, från 1975, är under renovering, men det är ett projekt med förhinder,  som hittills kostat 3,6 miljarder kronor. Detta område ska på sikt kunna användas till annan verksamhet.

– Ambitionen är att bygga ett fullvärdigt akutsjukhus på en yta som är 70 procent större än nuvarande sjukhusområde, säger regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) vid en pågående pressträff.

Prislappen för nybygget beräknas till 13,3 miljarder kronor, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!