Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krisdraget: Hemleverans av alkohol tillåts i Malmö

Nu ska det bli möjligt att beställa alkohol i samband med hemleverans från restauranger. Arkivbild.
Foto: SHUTTERSTOCK
Beslutet röstades igenom på torsdagen. Arkivbild.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN
Torbjörn Tegnhammar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sandra Mastio.
Foto: PEO MÖLLER

Restauranger som levererar hemkörning av mat ska också få leverera alkohol i Malmö, enligt ett beslut under torsdagen. 

– Det är en lösning för människor som vill lyxa till det lite på helger och vardagar och samtidigt göra en insats för sina favoritrestauranger, säger kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

Länsstyrelsen i Skåne varnar dock för att beslutet kan strida mot alkohollagen.

Arbetsmarknads- och socialnämndens beslut syftar till att hjälpa restauranger som drabbas av minskade intäkter under coronapandemin, enligt M-toppen.

Förslaget röstades igenom av Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej.

– Det är alldeles fantastiskt att det gick i genom. Dels för att det är en bra åtgärd i sig men också för att vi har en krogbransch i Malmö i en extrem kris, säger kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M), vars parti kom med förslaget.

Sandra Mastio: ”Inte mycket framtidstro”

Kändiskocken Sandra Mastio, som driver restaurangen Mastio i Malmö och tidigare har varit med i Sveriges mästerkock på TV4, ser beskedet som goda nyheter.

– Det ger en möjlighet för oss och andra restauranger att få ruljans på verksamheten igen, säger hon.

Hon vittnar om kraftigt förändrad situation sedan regeringen införde nya striktare restriktioner – och statsministern Stefan Löfven ordagrant uppmanade svenska folket att undvika att gå på restaurang.

– Då är det klart att folk lyssnar. Det är svårt att driva restaurang just nu, man har inte mycket framtidstro och det är jättemånga som har fått kasta in handduken. 

”Ligger extremt pyrt till”

Han har varit i kontakt med flera restaurangägare i Malmö den senaste tiden, och många av dem vittnar om väldigt utsatt ekonomiskt läge på grund av covid-19 och regeringens nya striktare restriktioner.

– Nästan alla ligger extremt pyrt till. Om det inte kommer åtgärder fån regeringen de närmaste veckorna har vi inte mycket till restaurangbransch kvar efter årsskiftet.

Christi Kara, tillsynshandläggare för alkohol på Länsstyrelsen i Skåne, säger att det nya beslutet kan strida mot alkohollagen.

– Om alkohol levereras hem till dörren och om personalen sen lämnar direkt så är det olovlig alkoholförsäljning. Om personalen är kvar och korkar upp vinet och därefter lämnar lokalen så bedöms det som en brist enligt alkohollagen, säger Christi Kara till SVT Nyheter Skåne.

I Växjö fungerar dock samma upplägg sedan en tid tillbaka.

Så ska det gå till

Hur leveransen kommer att gå till rent praktiskt ligger på förvaltningen och krogarna att komma fram till. 

– Nyckeln i detta är att restaurangens serveringsansvar upphör vid leveransen, så de behöver inte stå kvar och hälla upp vinet hemma hos kunden, säger Tegnhammar.

Hur säkerställer man att minderåriga inte utnyttjar det här för att kunna köpa alkohol?

– Det gör man vid leveransen på samma sätt som när man beställer hem andra saker med åldersgräns. 

– Sedan är det redan så att en tonåring som inte fyllt 18 har inga som helst svårigheter att få alkohol i Malmö. Det kommer inte vara så att gängse 16-åring nu kommer att beställa hem dyrt restaurangvin för hundratals kronor. Det är en lösning för människor som vill lyxa till det lite på helger och vardagar och samtidigt göra en insats för sina favoritrestauranger

Därför rekommenderar inte Folkhälsomyndigheten munskydd – Hör Karin Tegmark Wisell

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!