Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslut: Bromölla får inte förbjuda bön på arbetstid

Bromölla kommun har inte rätt att införa förbud mot bön på arbetstid, enligt dom i förvaltningsrätten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Bromölla kommun har inte rätt att införa förbud mot bön på arbetstid, enligt dom i förvaltningsrätten.
Foto: JENS CHRISTIAN

Bromölla kommun har inte rätt att införa förbud mot bön på arbetstid. Kommunens tidigare beslut strider mot bestämmelserna om religionsfrihet i grundlagen och Europakonventionen, enligt en dom i förvaltningsrätten i Malmö.

”Religionsfriheten innebär i princip inte att en anställd kan vägra att utföra uppgifter som normalt ingår i arbetet. På vilket sätt som religionsutövningen går ut över arbetet måste dock kunna prövas i varje enskilt fall. Kommunens riktlinje är utformad som ett generellt förbud, utan möjlighet till bedömning i det enskilda fallet”, säger rådmannen Henrik Hedberg i pressmeddelandet.

Det var förra sommaren som Bromölla kommun beslutade att kommunanställda inte skulle ha rätt att be på arbetstid, oavsett religion. Sverigedemokraterna, som hittills styrt i kommunen, röstade för förbudet – liksom Moderaterna, Kristdemokraterna, och det lokala partiet Alternativet.

Men förbudet har varit omstritt. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har sedan tidigare inlett ett tillsynsärende, efter det att Bromölla kommun beslutat om förbudet. Böneförbudet har även anmälts till Justitieombudsmannen.

SE MER: