Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet till Gun-Britt, 77: ”Morfinet var slut”

Gun-Britt Cederholm lider av smärtor och behöver smärtstillande morfintabletter. Foto: Privat
Även Gun-Britts sambo Lars Åke är i behov av tabletterna. Foto: Privat
Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket AB Foto: Johan Töpel

Gun-Britt, 77, och sambon Lars Åke, 78, måste äta smärtstillande morfintabletter för att klara av vardagen.

När de på fredagen skulle hämta ut ett recept fick de ett oroväckande besked.

– Personalen på apoteket berättade att morfinet var slut på alla apoteken här och att de tidigast skulle få en ny leverans i april, säger Gun-Britt Cederholm.

Både Gun-Britt Cederholm, 77, och sambon Lars Åke Svensson, 78, lider av smärtor. Gun-Britt har opererats för tarmcancer och Lars Åke ska opereras för en utsliten höft – ingen av dem klarar sig utan sina smärtstillande morfintabletter, Oxikodon Depot och OxyNorm.

Efter ett läkarbesök på fredagen skulle Lars Åke gå till Apoteket Hjärtat i Ljungby för att hämta ut fler tabletter, men fick då reda på att de var slut. Ända fram tills i april.

– Personalen på apoteket berättade att morfinet var slut på alla apoteken här och att de tidigast skulle få en ny leverans i april, men det var inte säkert att det skulle bli då heller. Vi blir oroliga för det beskedet, vi klarar oss inte utan morfinet, säger Gun-Britt Cederholm.

Snart är Gun-Britts lager av tabletter slut – och hon vet knappt hur hon ska klara sig utan dem.

– Jag har inte många kvar. Tidvis får jag väldigt ont och då måste jag ta morfinet. Jag tycker att det är väldigt upprörande att det blir så här.

Gun-Britt ser sig själv som en aktiv människa. Hon är rädd för att orken ska sina ifall hennes tabletter tar slut. Foto: Privat

 

LÄS MER: Man fick morfin på sjukhuset – avled

 

Vill vara aktiv

Trots smärtan försöker hon vara en aktiv person. Gun-Britt Cederholm är rädd för att hennes vilja och ork kommer sina, om hon inte kan ta sina smärtstillande.

– Jag går med rullator och klarar inte av att gå långa sträckor. För att orka röra på mig tar jag tabletter. Jag är en människa som är engagerad och vill vara med, jag är med i två olika sångkörer och försöker hålla i gång fastän jag inte är särskilt pigg. Men ska jag ha ont på det här viset kommer jag inte orka vara med på någonting.

Även Lars Åke har det tufft med smärtorna.

– Han är envis och kämpar på, men jag ser att han har fruktansvärt ont. Lars Åke är inte den som gnäller i första taget, men ibland ser jag hur han sitter med ansiktet i händerna och nästan gråter, säger Gun-Britt.

 

LÄS MER: Larmet: Så påverkas män av smärtstillande

 

Finns liknande preparat

Annika Svedberg är chefsapotekare vid Apoteket Hjärtat och menar att det är kopiorna av preparaten som har varit slut, men att liknande morfintabletter går att få tag på.

– På våra apotek byter vi ofta ut läkemedel till en billigare variant, så kallad ”periodens vara”. Det är kopior av det ursprungliga preparatet, med exakt lika stor mängd av det verksamma ämnet. Det var antagligen ”periodens vara” som var slut vid tillfället och den har inte kunnat beställas förrän i april. Däremot finns det andra varianter av läkemedlen att beställa, säger Svedberg och fortsätter:

Annika Svedberg, chefsapotekare vid Apoteket Hjärtat. Foto: Apoteket Hjärtat

– När det gäller narkotikaklassade preparat går det inte att se hur det ser ut hos våra konkurrenter. Det är nog därför som personalen inte har kunnat se om det fanns på något annat apotek.

Enligt Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket AB, finns både Oxikodon Depot och OxyNorm på Apoteket i Ljungby.

– Vi har Oxikodon Depot och OxyNorm hemma i de flesta varianter. Ifall ett läkemedel skulle vara restnoterat kan man få hjälp av Apotekets personal att kontakta sin läkare, säger Magnus Frisk.