Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Syskonens utvisning uppskjuten

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7, föddes i Sverige. De spelar bland annat fotboll i Östers IF.

Situationen har ljusnat rejält för familjen Vasic som, efter elva år i landet, skulle utvisas ur Sverige.

Nu kan Kvällsposten meddela att utvisningen skjuts upp – och att familjen kan få uppehållstillstånd tack vare en ny lag.

– Det här är en bra nyhet. Du vet, efter så många år, och hela tiden med stress... säger pappa Bojan Vasic som knappt kan finna ord efter det glada beskedet.

9 juni skrev Kvällsposten om syskonen Alexa och Strahinja Vasic, 10 respektive 7 år, som tillsammans med sin familj skulle utvisas från Sverige till Serbien.

Det trots att familjen kom som krigsflyktingar från Kosovo till Sverige för elva år sedan, och trots att de båda syskonen vuxit upp i Sverige.

Många engagerade sig i utvisningen, däribland fotbollsföreningen Östers IF i Växjö, där syskonen spelar i klubbens P04-lag. Flera av klubbens a-lagsspelare ställde sig även bakom familjen.

– Lagkompisarna förstår ju inte eftersom att de bara är tio år. De förstår inte vad det innebär. "Men vad då, ska inte Alexa spela med oss? De får inte ta Alexa". Det är jättesvårt att förklara, sa Susanna Wirland, en av Alexas tränare, till Kvällsposten då.

Wirland startade även en namninsamling som snabbt spred sig på nätet.

Samtidigt oroade sig familjen för barnens välbefinnande.

– Jag kan inte säga att de mår dåligt men de är oroliga. Det blir lite för mycket stress. Jag vet inte hur det skulle bli om vi åker ner, sa pappa Bojan Vasic till Kvällsposten 9 juni.

Besked i sista stund

Men drygt två veckor senare ser det betydligt ljusare ut för syskonen och familjen Vasic.

På onsdagsmorgonen kom beskedet att deras utvisning skjuts upp till 1 juli.

Och det skedde verkligen i sista stund.

– De skulle avisas i morgon. Då var det bokat och de skulle flyga från Köpenhamn till Belgrad. Men de har fått ett samtal i dag som säger att avvisningen är uppskjuten, säger Christian Stridh, ungdomsansvarig i Östers IF, till Kvällsposten.

Pappa Bojan Vasic är glad – och bekräftar uppgifterna.

– Det är en bra nyhet för min familj, säger han.

Bojan är glad och har märkbart svårt att hitta orden efter beskedet.

– Du vet, efter så många år, och hela tiden med stress… Det är andra gången som det här händer. Första gången, 2011, när vi fick biljett för att åka hem. Samma dag stoppade EU-domstolen utvisningen. Och nu händer samma sak igen, säger han och fortsätter:

– Vi får en ny prövning nu. Jag vet inte exakt vad som händer, men vi ska stanna kvar i här i Sverige.

Känner oerhörd lättnad

Familjen Vasic kommer nu att prövas gentemot en ny lag som träder i kraft 1 juli.

Den nya lagen innebär att man, vid utvisningar, kommer att ta extra hänsyn till barn som är födda och uppvuxna i landet.

– I praktiken innebär det att genom lagförändringen kommer fler barnfamiljer att beviljas uppehållstillstånd i Sverige men det är fortfarande en regel som är av undantagskaraktär, så det kommer fortsättnings att vara en ganska hög ribba, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, till Kvällsposten.

Vänner till familjen Vasic känner en oerhörd lättnad över dagens besked, och den kommande lagförändringen.

– Möjligheten för familjen Vasic att stanna ökar drastiskt, säger Christian Stridh, ungdomsansvarig i Östers IF.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!