Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Regeringen hjälper inte IS-familjer

Expressens Kassem Hamadé är på plats vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Morgan Johansson (S) utesluter att regeringen kan hjälpa svenska IS-krigare och deras familjer hem.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska IS-krigare som sitter fast i kriget mellan Turkiet och kurderna i Syrien kommer inte att få någon hjälp av regeringen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är glasklar i frågan.

– Vi har ingen möjlighet att hjälpa dem på plats, säger han till Sydsvenskan.

Ett antal svenska IS-krigare sitter tillsammans med sina anhöriga fast mitt i striderna som nu har har blossat upp sedan Turkiet invaderat nordöstra Syrien. Bland dem en tvåbarnsfamilj från Malmötrakten. Barnen är ett och tre år gamla och födda i Syrien.

Pappan i familjen sitter fängslad sedan två år då han greps av den kurdiska YPG-milisen, skriver Sydsvenskan. Han sitter i ett fängelse söder om den syriska gränsen mot Turkiet. Mamman och barnen har placerats i ett läger i närheten.

”Delta i en terrorsekt”

Sveriges hållning i frågan har tidigare varit att barn till svenska IS-terrorister ”om möjligt ska föras hem” men det beskriver Morgan Johansson nu i en intervju med Sydsvenskan som föga sannolikt.

Anledningen är utvecklingen i regionen efter Turkiets attack, det är helt enkelt för mycket kaos för att kunna hjälpa till, även om ”barn inte ska straffas för föräldrarnas brott”, säger Morgan Johansson.

Turkiets invasion av nordöstra Syrien har skapat kaos i regionen.Foto: ZHENGSIYUAN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

För föräldrarnas del är det helt uteslutet att få regeringshjälp att komma tillbaka till Sverige.

– Både han och hon har fattat beslut att resa till ett krigsområde och delta i en terrorsekts verksamhet, trots att vi avrått, säger han.

Enligt bedömningar har omkring 300 svenskar anslutit sig till IS, uppskattningsvis har drygt hälften återvänt hem till Sverige men ytterst få har åtalats. Skälet är att kriminaliseringen av så kallade terrorresor infördes 2016, då hade de flesta redan åkt i väg för att kriga.

Förslaget: Dra in medborgarskapet för IS-krigare

I Danmark arbetar regeringen med ett förslag om att återta det danska medborgarskapet för danskar som har dubbla medborgarskap och åkt i väg för att kriga för IS.

Liknande förslag har lyfts även i Sverige från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Morgan Johansson avfärdar idén och säger till Sydsvenskan att den svenska regeringen hellre vill skärpa kraven på vilka som blir svenska medborgare. Exempelvis genom mer grundliga kontroller kring om personen kan bli en säkerhetsrisk.

Appen.Foto: Kvällsposten