Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Nu ställs Malmöfestivalen in

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Malmöfestivalen brukar locka upp emot 1,5 miljoner besökare varje år.Foto: Sanna Dolck
I år ställs Malmöfestivalen in på grund av den rådande coronakrisen. Även nästa års festival har varit i fara.Foto: PEO MÖLLER
Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande, är glad att det kommer bli en festival 2021.Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

Malmöfestivalen brukar locka upp emot 1,5 miljoner besökare varje år. 

Men nu kommer beskedet – årets stora fest är inställd. 

– Vi har försökt att vänta så länge som möjligt för att se var utvecklingen har tagit vägen, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande. 

Coronakrisen har slagit hårt mot hela världen. Flera arrangemang har tvingats ställa in, men många har ändå hoppats att den populära Malmöfestivalen skulle kunna arrangeras i augusti.

Under onsdagen kom beskedet. Malmöfestivalen ställs in på grund av det rådande coronaläget. 

– Festivalen är en mötesplats för alla, men i år kan vi inte mötas på samma villkor. Det är så klart ett tungt beslut att ställa in, men ett nödvändigt sådant. Det är av yttersta vikt att vi alla gör vad vi kan för att tillsammans minska smittspridningen och ta oss igenom detta, säger Andreas Schönström (S).

Han är ordförande för tekniska nämnden i Malmö och berättar att även nästa års festival har varit i stor fara. 

– Det stora problemet har egentligen inte varit årets festival, för det känns ändå rätt naturligt att vi blir tvingade att ställa in på grund av rådande omständigheter. 

– Problemet har varit nästa år, för så som det har sett ut har det varit stor risk för att vi skulle behöva ställa in festivalen även 2021. 

Då krockar nämligen Malmöfestivalen med jätteevenemanget World Pride som ska arrangeras i Malmö och Köpenhamn. 

– Men vi har jobbat hårt nu för att se till att vi löser den krocken nästa år, säger Andreas Schönström.

Malmöfestivalen har arrangerats sedan 1985. Men i år blir det paus.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Samarbete med Malmö Pride

Enligt Andreas Schönström hade det varit förödande för Malmöfestivalen om det inte hade gått att lösa. 

– Om man behöver ställa in en festival två år i rad då kommer inte arrangörerna tillbaka år tre, så därför har vi jobbat intensivt med det. 

Nu vill han tacka Malmö Pride för ett fint samarbete i frågan. 

– Jag måste framföra hur glada vi är att vi har kunnat lösa det och det har vi gjort tack vare ett väldigt gott samarbete med Malmö Pride. Det har varit jättebra och konstruktiva samtal som har möjliggjort den här lösningen. 

För Malmö Pride, som är projektägare för den svenska delen av World Pride, är beslutet glädjande.

– Vi är mycket glada över att det blir en Malmöfestival och World Pride i augusti nästa år. Copenhagen 2021 är ett internationellt arrangemang och Malmöfestivalen en mer lokal angelägenhet. Festivalerna kommer att stärka varandra och både gynna stadens synlighet och oss som community, säger Tove Karnerud, vice ordförande i Malmö Pride i ett pressmeddelande. 

Så blir det nästa sommar

• Malmöfestivalen äger rum 7-11 augusti 2021.

• Copenhagen 2021 – World Pride och EuroGames äger rum 12-22 augusti 2021 i Köpenhamn och Malmö.

Den första Malmöfestivalen ägde rum redan 1985 och var redan då det största arrangemanget i Malmös historia sedan Baltiska utställningen 1914.

Årets upplaga av Malmöfestivalen skulle ägt rum 7-14 augusti.

TV: Så här brukar det gå till på Malmöfestivalen

Malmöfestivalen - kräftkalas 35 år i rad.