Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Nu drar regn och åska in

Skurar väntas dra in på många håll kommande dagar.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Meteorologens besked: Åska väntas. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Luften är varm och skurar väntas på många håll.

Då drar också åskan in över Sydsverige.

– Det skulle förvåna mig om det inte blir åska, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm.

Det varma väder som svepte in i juli månad är som bortblåst. Åt andra håller – in över landet – är det helt andra vindar. 

I perioder blir det regn, rusk och blåst – för att timmen senare övergå till strålande sol och temperaturer över 20 grader. 

Meteorolog Tora Tomasdottir beskriver den kommande veckans väder som ostadigt.

– Det är inte sammanhängande. Just nu går det inte att lita på någon väderapp, det finns inget system som kan förutspå vädret. Så ta hellre med paraplyet än att lita på appen, säger hon. 

Regn och sol

För det är troligt att paraplyet kommer till användning. Kommande dagar väntas skurarna avlösa varandra på de flesta håll i Sydsverige. 

Visserligen pekar prognosen mot att det blir torrt i de södra delarna av Skåne. Men det är långt i från säkert. 

– Det kan bli så att södra Skåne inte får något, men att den nordligare får det. På onsdag och torsdag kommer ett nytt paket med skurar. Men det blir väldigt lokalt, säger Tora Tomasdottir.

– Det kommer inte regna hela dagen, men tillfälligt. Det regnar en timme, sen slutar det i en timme och så håller det på.

23 grader

Men meteorologen kommer med glada nyheter även för soldyrkaren. För mellan regnskurarna väntas det klarna upp och det bjuds på hyggliga temperaturerna.

Enligt prognosen är det inte omöjligt att det blir över 20 grader. 

Och det det skiftande vädret hänger i resten av veckan, berättar Tora Tomasdottir, och det gäller i Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg och Kalmar län.

– Det skiftar mellan skurar och upp mot 23 grader. Då blir det varmt, somrigt och skönt. När det regnar sjunker temperaturen till 18 grader. Så det är stora skillnader. 

Åska drar in

Med de regnmassorna som drar följer åskmolnen med, enligt Tora Tomasdottir. Det är fortfarande varmt i luften, vilket kan ge upphov till åska.

– Alla moln med skurar som drar in innehåller inte åska, men många gör det. Det går inte att se åska mer än tre dagar framåt, men det skulle förvåna mig om det inte åskar kommande dagar.

– Det är relativt varmt i luften och vi brukar ha mycket åska vid den här tiden på året. Och om det är åska i luften nu, skulle det förvåna mig om det inte gör det.