Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Kommunen ska spara 100 miljoner

Kristianstad kommun räknar med att det inom två år saknas 260 miljoner kronor i kassan.

Därför ska nu 100 miljoner kronor sparas.

– Det här kommer ställa stora krav på prioriteringar, säger Christina Borglund (KD), till Kristianstadbladet.

Kristianstad kommun tvingas spara.Foto: RICKARD NILSSON / RICKARD NILSSON BILD AB EXP
Pierre Månsson (L)Foto: MARTIN CEIJE HEGARDT

Visserligen landade 2019 års resultat något bättre än väntat: 39 miljoner kronor på pluskontot gentemot prognosen på 26.

Men Kristianstad mår trots det inte bra ekonomiskt. Kristianstadbladet skriver att kommunen inom två år kommer att saknas stora summor. 

– Det är ett resultat på 0,7 procent i stället för 0,5. Men det krävs betydligt bättre resultat än så. Vi behöver ligga på tre, gärna fyra procent, säger kommunalrådet Peter Johansson (M) till Kristianstadbladet, om årets resultat.

Ska spara 100 miljoner

Cirka 10 av 33 skånska kommuner går i med underskott. Och där är inte Kristianstad.

Men låneskulden har ökat från 61 miljoner kronor till drygt 1,6 miljarder på tio år – som en följd av den höga investeringstakten när nya förskolor, skolor och äldreboenden måste byggas. 

Och nu behöver kommunen spara 100 miljoner kronor. Det handlar om att den tillväxt som de senaste åren har varit god nu skrivs ner. Det innebär att kommunen inte längre kan hantera den ökande kostnaden i att allt färre i arbetsför ålder ska betala för allt fler äldre.

”Ställer stora krav”

Sparandet kommer nu, enligt Kristianstadbladet, slå hårdast mot barn- och utbildningsnämnden, omsorgsnämnden och arbete- och välfärdsnämnden. 

– Det här kommer att ställa stora krav på prioriteringar, men där sätter vi kärnverksamheterna främst, kvaliteten i skolan och omsorgen, säger Christina Borglund (KD), till Kristianstadbladet.

Men trots sparpaketet anser kommunalråd Pierre Månsson (L) att Kristianstad kommun har bättre förutsättningar än många andra kommuner.

– Resultatet är bättre och det blir lite mer pengar till skolan. Men vi är inne i en resa som kommer pågå ett antal år där prioriteringarna kommer att vara ganska hårda.