Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: ”Kommer inte låta trädvandalen vinna”

Vandaliserade träd som plåstrats om av Malmö stad.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö.
Foto: PRESSBILD
Andreas Schönström (S) och Håkan Linné (L) planterar ett utav de 250 nya träden.
Foto: Ebbe Gertten

250 träd har sedan i november förra året vandaliserats av en eller flera okända gärningsmän. 

Nu lovar Malmö stad att plantera ett nytt träd för varje träd som blivit skadat eller i framtiden blir angripet. 

– Vi har fått många förslag om hittelön och belöningar till den som kommer med avgörande tips. Men vi har valt en annan väg som vi tror är positivare, sa Andreas Schönström (S) ordförande för tekniska nämnden.

Under måndagen hölls en pressträff i folkets park i Malmö. På pressträffen redogjorde ledande företrädare för tekniska nämnden hur staden planerar att hantera situationen med trädvandalen. 

– Vi har stött på många Malmöbor som undrar och ställt frågan. ”Vem är det som gör så här, vem är det som angriper det gemensamma?”, sa Andreas Schönström.

Hittills är det 250 träd som på olika sätt har angripits, men polisen har fortfarande inte gripit någon misstänkt för dåden. Nu går kommunledningen ut med ett löfte om att plantera 250 nya träd och ytterligare nya träd om vandalen slår till igen. Totalt uppgår skadorna till miljonbelopp.

– Fortsätter detta i framtiden kommer vi att plantera ännu fler träd. Vi kommer inte låta vandalen vinna. Vi kommer inte låta de som vill skada vår gemensamma miljö vinna.

Förundersökningen nedlagd

Polisen i Malmö har tagit hjälp av den nationella operativa avdelningen, Noa, för att bland annat få fram en gärningsmannaprofil, men enligt kommunalrådet Andreas Schönström (S) har ingen misstänkt gärningsman gripits.

– Det senaste jag har hört är att polisen har lagt ner förundersökningen och man har egentligen ingen uppfattning om vem som är gärningsperson, säger han till TT.

Närgångna mötet med vargen - på Österlen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!