Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besked i morgon: Danmark kan öppna upp igen

Under måndagen väntas Danmarks statsminister Mette Frederiksen ge besked om en gradvis öppning av landet.Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danmarks gränser har varit stängda sedan den 14 mars på grund av coronaviruset.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Danmark har varit stängt med hårda restriktioner sedan tre veckor tillbaka. 

Under måndagen väntas statsminister Mette Frederiksen meddela en gradvis öppning av landet igen, erfar Berlingske. 

Tomma skolor, stängda gränser. 

Barer, restauranger, gym och köpcentrum har tillfälligt tvingats bomma igen och på allmänna platser får max tio personer samlas samtidigt. Danmark har sedan tre veckor tillbaka varit så gott som stängt på grund av coronaviruset. 

Nu kan det bli ändring på det. 

Under måndagen väntas Danmarks statsminister Mette Frederiksen under ett pressmöte meddela att landet gradvis kommer påbörja en öppning av samhället igen. Det erfar flera danska medier. 

Öppna efter påsk

Om Mette Frederiksen meddelar en öppning under måndagen så sker det exakt tre veckor efter att hon meddelade att stora delar av landet stängs ned. 

Redan för en vecka sedan luftade hon offentligt möjligheten att börja öppna upp landet igen efter påsk. 

– Om vi danskar under de kommande två veckorna, och även över påsken, fortsätter att hålla avståndet till varandra, och om siffrorna förblir stabila och rimliga, så kommer regeringen att inleda en gradvis och kontrollerad öppning av samhället igen efter påsk, sa hon då. 

Experter kritiska 

– Vi kan till exempel behöva arbeta och gå i skolan vid olika tidpunkter på dagen. Vi måste distribuera tiden över dygnet och vi måste hindra att det bildas rusningstider i kollektivtrafiken. När vi går till jobbet så så måste det ske på ett annat sätt än vad vi är vana vid, sa statsminister Mette Frederiksen.  

För detta blev hon kritiserad av flera experter, som i en debattartikel skrev att en gradvis öppning av landet efter påsk vore ansvarslös med tanke på den begränsade kunskapen som i nuläget finns om coronasmittan. 

Beskedet om den eventuella öppningen väntas komma på ett pressmöte under måndagen.