Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besked: E22 genom Lund får byggas ut

Vägen får byggas ut från fyra filer till sex.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Regeringen har beslutat att E22 mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra får byggas ut från fyra filer till sex. 

Byggstarten är planerad till slutet av 2021, skriver Sydsvenskan. 

Vägen får också ytterligare en av- och påfart, som ska byggas vid Ideon. 

Det är regeringen som har tagit det slutgiltiga beslutet i ett avgörande om Trafikverkets vägplan. Med ombyggnationen vill man bli av med trafikproblemen som uppstår i rusningstid, rapporterar Sydsvenskan. 

Miljöpartiets kommunalråd i Lund, Karin Svensson Smith, tycker att beslutet är ”ett helt felaktigt sätt att lösa de problem som finns”. 

– Det här innebär att man bjuder in till mer biltrafik, säger hon till Sydsvenskan. 

Regeringen, där Miljöpartiet sitter, har avslagit flera överklaganden. Bland annat från Naturskyddsföreningen och grannar, skriver Sydsvenskan. Naturskyddsföreningen menar att utbyggnaden kopplas till ökad biltrafik, vilket enligt dem strider mot klimatmålen. 

I sitt beslut skriver regeringen dock att varje enskild åtgärd som tas inom transportsystemet inte behöver bidra till att uppfylla klimatmålen – det är den samlade utvecklingen som avgör. 

Byggstarten är planerad till årsskiftet 2021-2022 och uppskattats till ungefär 230 miljoner kronor. 

– Men det är fortfarande mycket som kan påverka tidplanen. Själva arbetet beräknas ta ungefär tre år, säger Katja Phelan, Trafikverkets projektledare, till Sydsvenskan.