Bertil Karlssons hustru Berit föll ihop och dog på sin makes födelsedag. Hon lades in på sjukhus där hon blandades ihop med en kvinna med samma namn - och fick hennes medicin. Hon drabbades av flera hjärnblödningar och gick bort. - De första månaderna kände jag liksom att hon kom och gick här, fast det inte var någon, säger Bertil Karlsson, 82. Foto: Mats SamuelssonBertil Karlssons hustru Berit föll ihop och dog på sin makes födelsedag. Hon lades in på sjukhus där hon blandades ihop med en kvinna med samma namn - och fick hennes medicin. Hon drabbades av flera hjärnblödningar och gick bort. - De första månaderna kände jag liksom att hon kom och gick här, fast det inte var någon, säger Bertil Karlsson, 82. Foto: Mats Samuelsson
Bertil Karlssons hustru Berit föll ihop och dog på sin makes födelsedag.

Hon lades in på sjukhus där hon blandades ihop med en kvinna med samma namn - och fick hennes medicin.
Hon drabbades av flera hjärnblödningar och gick bort.
- De första månaderna kände jag liksom att hon kom och gick här, fast det inte var någon, säger Bertil Karlsson, 82. Foto: Mats Samuelsson
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en överdos av blodförtunnande medicinen Waran sannolikt ligger bakom Berits död och att hon inte behandlats med den omsorg och noggrannhet som hennes tillstånd krävde. Foto: Tommy PedersenInspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en överdos av blodförtunnande medicinen Waran sannolikt ligger bakom Berits död och att hon inte behandlats med den omsorg och noggrannhet som hennes tillstånd krävde. Foto: Tommy Pedersen
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en överdos av  blodförtunnande medicinen Waran sannolikt ligger bakom Berits död och att hon inte behandlats med den omsorg och noggrannhet som hennes tillstånd krävde. Foto: Tommy Pedersen

Bertils hustru fick fel medicin – avled

Publicerad

Berit, 77, föll ihop på golvet på sin makes födelsedag.

Hon lades in på sjukhus där hon blandades ihop med en kvinna med samma namn - och fick hennes medicin.

Hon drabbades av flera hjärnblödningar och gick bort.

– De första månaderna kände jag liksom att hon kom och gick här, fast det inte var någon, säger maken Bertil Karlsson, 82.

Det vita köksgolvet är alldeles blankt hemma hos Bertil Karlsson i Agunnaryd. Det ser nystädat ut.

– Man får försöka hålla ordning så gott det går, säger han.

Det var där, i köket, hans fru Berit stod och blickade ut över trädgården, skogsdungen och Målasjön när hon plötsligt föll ihop i augusti förra året - på Bertils 82-årsdag.

– Jag var nere i källaren precis under och hörde hur det small till. Då låg hon där och hade ramlat baklänges. Men det var inte så farligt. Jag var efter en dyna och la under huvudet på henne.

Berit, 77, hade diabetes och Bertil tänkte direkt att hennes blodsocker var lågt. Men han blev ändå orolig och ringde efter ambulans.

Ingen propp

Han vågade inte flytta på Berit ut i fall hon hade skadat sig ordentligt i fallet. I stället väntade han vid hennes sida och gav henne vatten när hon var törstig i väntan på ambulansen.

Berit skiktröntgades på Ljungby lasarett för att kontrollera en eventuell propp eller blödning, men inget sådant hittades. Det visade sig mycket riktigt att Berits blodsocker var lågt och hon togs till medicinska avdelningen för behandling.

För att patienter ska få rätt dos läkemedel undersöks blodets koagulationsförmåga. Sedan tidigare behandlades Berit med det blodförtunnande medlet Waran, på grund av en mekanisk hjärtklaff. Hennes värde var för högt.

Samtidigt gjordes ett likadant prov på en annan Berit Karlsson på Ljungby lasarett. Hennes värde var däremot farligt lågt.

De två kvinnornas resultat blandades ihop och Bertils fru behandlades med extra doser blodförtunnande. Det var den 29 augusti.

– Det var ju den andra som skulle ha haft den extra dosen, men då fick min fru det och det. Det var då det började bli hjärnblödning, berättar Bertil.

Berits värden steg dramatiskt och Waranbehandlingen avbröts redan dagen därpå. Men värdena fortsatte att stiga kraftigt. Den 2 september försvann Berit ur medvetande flera gånger och hon röntgades på nytt. Hon hade fått flera mindre blödningar i hjärnan.

"Bara att invänta slutet"

Den 6 september drabbades hon av en större blödning och sjönk in i en lång medvetslöshet.

– Sista veckan var hon inte vid medvetande. Det gick inte att få någon kontakt, så det var kört då. Det var bara att invänta slutet, säger Bertil Karlsson.

Berit dog den 12 september.

– Det blir att jag tänker mycket på henne. De första månaderna när jag satt här vid köksbordet kände jag liksom att hon kom och gick här, fast det inte var någon, säger Bertil.

Träffades på dans

Bertil var 14 år när han träffade Berit på en logdans som han själv hade anordnat. Nio år senare gifte de sig.

– Vi skulle ha firat guldbröllop nu, den 9 maj. Men hon gick ju bort innan.

En av Berit och Bertils döttrar har jobbat på lasarettet i Ljungby tidigare och hon förstod att något hade gått fel.

– Vi har varit inkallade ett par tre gånger och förklarat för doktorn. Han hade någon journal, så när vi sa någonting slog han upp det och tittade lite granna, sen slog han igen den.

Bertil gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som konstaterade att Berits hjärnblödningar och bortgång sannolikt berodde på feldoseringen av Waran.

Trots det kommer ingen åtgärd att vidtas. Sjukhuset har nämligen ändrat sina rutiner vad gäller behandlingen.

– Jag är ju tvungen att släppa det. Gjort är gjort, det finns ingenting att göra åt det. Det är nött och blött nu.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag