Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bert, 68, kämpar mot politikernas försäljning

Foto: PRESSBILD / ÖRESUNDSKRAFT
Bert Alfson i Helsingborg.Foto: Privat

Genom att sälja energiföretaget Öresundskraft med 125 000 kunder kan Helsingborgs stad tjäna 12,2 miljarder kronor.

Men invånarna tvekar och utslaget kan bli en rysare ända in på valkvällen.

– Om inte politikerna följer resultatet undergräver de sitt eget förtroende, säger Bruno Kaufmann, statsvetare och expert på direktdemokratiska verktyg.  

Frågan om Helsingborgs stad ska sälja sitt energiföretag Öresundskraft har genom åren varit uppe till diskussion vid flera tillfällen.

Det började för 20 år sedan och då var priset två miljarder kronor. För 2,5 år sedan fanns ett erbjudande om att sälja för sju miljarder, men det saknades politisk majoritet.

Nu ligger ett nytt bud på bordet - svenska pensionsföretaget AMF uppges vara beredd att betala 12,2 miljarder kronor.

Helsingborgs stad vill sälja det kommunala bolaget, som bland annat ägnat sig åt en satsning med elbilar. Foto: STEFAN LINDBLOM/ HELSINGBORGS-BILD

Den styrande alliansen utom Centerpartiet tycker det vore huvudlöst att säga nej. Genom försäljningen skulle kommunen säkra kapitalet och använda räntan på pengarna till satsningar inom skola och omsorg.

Ger 300 miljoner

Sammanlagt har man bedömt att kommunen årligen skulle tillföras uppåt 300 miljoner kronor på det här sättet.

Förslaget tycks dock dela invånarna i två läger, där den äldre populationen syns mer intresserad än den yngre att behålla bolaget. 

Det är i det sammanhanget Bert Alfson, 68, kommer in i bilden.

Bert Alfson kämpar mot en försäljning. Jag har bara mött ryggdunkningar, säger han.Foto: Privat

Han är själv flitig debattör och före detta politiker i både Centern och Miljöpartiet.  I våras drog han i gång en namninsamling för att få till en lokal folkomröstning.

Med 13 000 insamlade namn på bordet hade de styrande politikerna till sist inget val. De kände sig tvungna att släppa fram omröstningen.

– Det handlar om demokrati, det är därför jag engagerat mig så mycket i det här, säger han.

”Får betala priset”

Alfson säger också att det borde vara självklart att samhället äger infrastruktur som i det här fallet ett energibolag.

– Ingen ska tro att pensionsbolaget köper det här bolaget för att vara bussig. De vill tjäna pengar och i slutändan är det invånarna som får betala priset i form av högre taxor, säger han.

Men spelar det ingen roll att kommunen får mer pengar över till välfärden vid en försäljning?

– För det första finns det inga garantier för någon avkastning. För det andra ger bolaget redan ett överskott på över hundra miljoner kronor årligen till staden, säger Alfson.

De styrande politikerna med moderatledaren Peter Danielsson i spetsen har ändå varit tydliga med att de vill genomföra försäljningen, oavsett utgången i omröstningen.

På andra sidan står vänsterblocket med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Även Centern ingår. Samtliga vill ha kvar bolaget.

Invånarna kan rösta fram till klockan 20 på söndag kväll.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det hela formar sig nu till en valrysare där Sverigedemokraterna tycks bli tungan på vågen.

Partiet deklarerade häromdagen att man också vill sälja Öresundskraft. Men man säger samtidigt att man tänker respektera och följa omröstningsresultatet - om det blir minst 51 procents valdeltagande.

22 000 har röstat

På fredagen kunde Karin Falk, chef för valkansliet, rapportera att sammanlagt 19,7 procent av de röstberättigade hade förtidsröstat. I reda tal handlade det om 22 233 personer.

Den nu gällande prognosen talar om ett valdeltagande på omkring 50 procent när vallokalerna stänger klockan 20 på söndag.

Öresundskraft producerar el med hjälp av både stora och små enheter.Foto: LASSE SVENSSON

Det riskerar alltså att bli en valrysare ända in på mållinjen om bolaget ska säljas eller inte.

Bert Alfson är upprörd.

Han menar att flera politiker inom alliansen försöker sabotera det hela genom att uppmana folk att inte gå att rösta. 

– Ett lågt valdeltagande innebär ju att bolaget säljs. Det är huvudlöst hur man kan agera på det sättet, att frångå demokratiska principer, säger han.

Folkviljan viktig

Bruno Kaufmann, statsvetare och expert på direktdemokratiska verktyg, menar att det är viktigt att politikerna följer folkviljan.

– I annat fall är det en inbjudan till att inte bli återvald vid nästa val, säger han.  

Sedan år 2000 har det hållits ett 60-tal lokala folkomröstningar i Sverige. Omröstningar som inte varit kopplade till andra val brukar ha ett deltagande på 40-60 procent.

I hälften av de omröstningar som genomfördes valde politikerna i kommunfullmäktige att bortse från resultatet.

Försäljningen delar invånarna

Vad gäller frågan? De styrande politikerna vill sälja det kommunala energibolaget Öresundskraft för 12,2 miljarder kronor. Pengarna ska investeras i en stiftelse och vinsten användas till satsningar inom välfärden.

 

Vem är köparen? Pensionsbolaget AMF har pekats ut som köpare. Företaget ser köpet som en långsiktig satsning, men räknar så klart med avkastning på kapitalet.

 

Vad talar för? Kommunen får plötsligt rysligt mycket mer pengar att röra sig med. Omsorgen kan bli bättre och risken för skattehöjningar blir mindre.

 

Vad talar emot? Kritikerna anser rent generellt att det allmänna bör äga viktig infrastruktur. Många är oroliga för att el- och fjärrvärmetaxor så småningom höjs i spåren av en försäljning.

 

Vilka vill sälja bolaget? Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

 

Vilka säger nej till försäljning? Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

 

När avgörs frågan? Omröstningen avgörs söndagen den 12 januari. Förtidsröstning pågår. Omröstningen är rådgivande. Det avgörande beslutet tas i kommunfullmäktige den 26 februari.