Bergmästare Jan-Olov Hedström, till vänster, träffade sina motståndare Annika Larsson, Christer Akej och Magnus Lindskog. Foto: SCANPIX
Bergmästare Jan-Olov Hedström, till vänster, träffade sina motståndare Annika Larsson, Christer Akej och Magnus Lindskog. Foto: SCANPIX

Bergmästaren mötte sina motståndare

Publicerad
Uppdaterad
Jag förstår oron, sade bergmästare Jan-Olov Hedström när han på onsdagen på plats på Österlen i Skåne mötte protester mot planerna på framtida brytning av alunskiffer.
Föreningen Ja till Österlen – nej till skifferbrytning bjöd Hedström på en rundtur i det 9,6 kvadratkilometer stora området i trakten av Hammenhög. Föreningen överlämnade också 7 000 namnunderskrifter mot planerna. LRF Skåne uttryckte sin oro och kommunledningen i Simrishamn såg risker för skador på turistnäringen och det varumärke för rent och öppet landskap som begreppet Österlen har blivit.
Bergmästaren, chef för den lilla myndigheten Bergsstaten som beviljar rätten att muta in ett område för mineralletning, konstaterade att förutsättningarna för gruvdrift är annorlunda i Skåne mot i norra Sverige.

Protester på 90-talet


Även på 1990-talet mötte gruvplaner på Österlen motstånd och då ingick bland andra greve Carl Piper på Christinehofs slott och nunnorna på Mariavalls kloster i motståndsrörelsen.
Men den här gången ansåg Hedström det obefogat med alltför starka känslor. Ansökan gäller bara ensamrätt att leta brytvärda tillgångar. Att sedan få tillstånd att också utföra prospekteringen är en senare fråga, sade han.
Han påminde om att få beviljade undersökningar leder till en ansökan om utvinning. Det går ofta årtionden mellan de första ansökningarna och gruvdrift.
- Det är alltså lite tidigt att börja prata om gruvor på Österlen, var Hedströms budskap.

Turistnäringen


Men Christer Akej, moderat kommunalråd i Simrishamn, befarade att enbart oron och osäkerheten påverkar viljan till nya investeringar i till exempel turistnäringen.
- Det skapar en tveksamhet, sade han.
Bakom ansökan ligger ett företag med Erik Söndergaard och Bettina Persson på Gärsnäs slott som huvudintressenter. På sin hemsida förklarar de att prisökningen på mineraler har gjort alunskiffern på Österlen intressant och att internationella investerare som är mindre intresserade av miljövänlig exploatering annars kan hinna före.
Utan att föregripa Bergsstatens hantering av ansökan sade Jan-Olof Hedström att höga halter av giftigt kadmium i berggrunden på Österlen kan bli ett problem vid en eventuell framtida exploatering. Bergsstatens beslut kommer i höst.

Peter Palmkvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag