Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berättar om tunga tiden: ”Skulle inte göra om det”

Ambassadören om Trumps inverkan på USA: ”Tuffare klimat”
Karin Olofsdotter har varit Sveriges ambassadör i USA sedan 2017.Foto: Twitter / Twitter
Icakuriren når prenumeranterna 23 oktober.Foto: Icakuriren
Första tiden i USA var tuff för Karin Olofsdotter. Då var familjen splittrad.Foto: AXEL ÖBERG
Presidentvalet i USA 2020 avgörs i USA den 3 november.Foto: LORI CAPPELLAZZO / POLARIS POLARIS IMAGES

Karin Olofsdotter är Sveriges ambassadör i USA. Med bara veckor kvar till valet befinner hon sig minst sagt i händelsernas centrum.

Men för Icakuriren berättar hon nu om den tuffa inledningen på tiden i Washington – då familjen var splittrad. 

– Det var inte så kul. Jag saknade min man något oerhört, säger hon. 

Det var 2017 som Karin Olofsdotter, född i Halmstad och utbildad i Lund, efterträdde Björn Lyrvall som Sveriges ambassadör i USA och flyttade in i residenset i Washington. 

Hon har hamnat i USA under minst sagt omtumlande år. På nära håll har hon följt Donald Trumps första ämbetsperiod som USA:s president och om några veckor är det val. 

– I skrivande stund är det i princip omöjligt att sia om vem som kommer ta hem segern, Joe Biden eller Donald Trump, säger Karin Olofsdotter i en lång intervju i Icakuriren. 

Under Karin Olofsdotters tid i Washingotn har hela världen drabbats av en pandemi. Den spelar naturligtvis roll när amerikanerna lägger sina röster. 

– Hanteringen av den pågående coronakrisen tror jag kommer vara avgörande för om president Trump kommer att bli omvald för en andra mandatperiod.

Som ambassadör har hon fått träffa president Trump. 

– Jag ska inte sticka under stol med att det känns oerhört spännande och spe­ciellt att få träffa en person som Donald Trump, säger hon. 

– Även om vi inte de­lar alla åsikter var det ett väldigt trevligt möte. 

USA:s president Donald Trump.Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL VIA CNP / / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Tunga tiden i början

Trots flera års arbete inom UD blev hon mer eller mindre chockad när hon fick jobbet som ambassadör i USA.

– Jag kände mig smickrad över att bara vara påtänkt för ett sådant ärofyllt upp­drag. När det konkreta erbjudandet om att bli ambassadör kom höll jag på att trilla av stolen, säger hon.  

Men inledningen blev tuff. Sonen, som hon har tillsammans med maken Martin Bengtsson, ville slutföra nian i Sverige, vilket gjorde att familjen tvinga­des dela på sig. Under Karins första år som ambassadör levde de på var sin sida av Atlanten.

– Det var inte så kul. Jag saknade min man något oerhört. Det är lätt att glömma bort hur mycket man har tillsammans när man harvar på som vanligt i vardagen. På så vis var det en nyttig upplevelse, men jag skulle inte vilja göra om det. 

TV: Svensk nazistledare pekas ut: ”Gav order om attacken”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!