Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Benjamins ilska över tvättlappen i jeansen

Benjamin Löfquist, 19, var nöjd med sina nya jeans. Tills han såg lappen om tvättråd som tillverkaren fäst på insidan.
Foto: Privat
Här är de nya jeansen.
Foto: Privat
- Det kändes så sunkigt och ofräscht, säger Benjamin.
Foto: Privat

Benjamin Löfquist, 19, var nöjd med sina nya jeans.

Tills han såg lappen om tvättråd som tillverkaren fäst på insidan.

– Det kändes så sunkigt och ofräscht, säger Benjamin.

När Benjamin Löfquist, 19, från Helsingborg var på jakt efter ett par byxor fastnade han för en modell som han såg en annons för på Facebook.

Det var klädmärket A cat named Joe som sålde ett par jeans, som Benjamin valde att beställa.

Kort efter att de levererats så skulle Benjamin titta på lappen för tvättråd – och gjorde då en upptäckt som fick honom att bli upprörd.

– Jag klippte av den på en gång, det kändes så sunkigt och ofräscht att jag inte ville gå runt med det på mina byxor, säger Benjamin.

På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd:

"Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women".

– Det förmedlar ett negativt budskap mot båda könen. Dels att män inte skulle kunna tvätta, och framför allt att det enda kvinnor duger till är att tvätta, säger Benjamin Löfquist och fortsätter:

– Det är sexistiskt, helt enkelt.

"Kan inte stötta sexism"

Benjamin har skrivit till A cat named Joe, som han köpte byxorna från, för att framföra sina klagomål.

– De tyckte väl att det var ett roligt skämt, men de borde veta bättre. Det är ett sexistiskt budskap och majoriteten av alla som läser det fattar ju att det inte är okej.

Han publicerade en bild på den avklippta tvättrådslappen på Facebook. Bilden har spridits vidare i flera Facebookgrupper, vilket är precis vad Benjamin hoppats på.

– Vi kan inte köpa och stötta den här typen av sexism, så det är viktigt att folk förstår att det inte är okej och tar ställning mot det.

Företaget: "Tråkigt att folk tar illa upp"

Niklas Carlsson, vd på A cat named Joe, känner inte till Benjamins ärende – men har hört kritiken mot tvättrådslapparna förr.

De har sedan dess tagits bort och ersatts med nya, vanliga, lappar. Byxorna som Benjamin köpte var dock en gammal produkt, säger Niklas Carlsson.

– Det har inte varit meningen att någon ska ta illa upp eller att det ska separera mellan könen. Det har varit med glimten i ögat, så att säga. Det är tråkigt att folk tar illa upp och det vill vi absolut inte.

Vad är det som är roligt med de här tvättrådslapparna?

– Det var ju mer mot killar, att vi är lite latare och så. Vi killar är lite latare, tvättar lite si som så, har pizzakartonger framme... Det var mer som ett skämt, säger Niklas Carlsson och beklagar att Benjamin och andra kunder tagit illa upp av lappen.Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​