Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Benjamin räddade familjen – när huset fylldes med rök

Viktigast att tänka på – steg för steg.
Benjamin Tjernberg var den som väckte familjen när huset fylldes av rök.Foto: Privat

När familjen låg och sov var det Benjamin, 8, som vaknade och kände doften av rök. 

Efter flera försök lyckades han få liv i resten av sin familj – som lämnade huset i ett nafs och slog larm till räddningstjänsten.

– Det var rök överallt och vi fick tvätta hela huset efteråt, säger mamma Stefania

Klockan var strax innan halv ett på natten, den 28 augusti, när räddningstjänsten larmades om en misstänkt villabrand utanför Emmaboda.

Innan dess hade Benjamin Tjernberg försökt väcka sin familj – han tyckte det luktade konstigt hemma i huset, men alla andra låg och sov. 

– Jag vaknade och gick nedför trappan. Först la jag mig i soffan för jag tänkte att det inte luktade så mycket där men när det blev starkare gick jag och väckte pappa, säger Benjamin själv, till Barometern. 

Mamma Stefania berättar att det krävdes två väckningsförsök från Benjamin, innan både hon och pappa Andreas förstod att något inte stod rätt till. 

– Benjamin gick först runt i huset, eftersom han tyckte det luktade konstigt. Men han kunde inte somna om, så han kom in till oss och sa att ”de luktar konstigt”. Men vi svarade bara att han skulle gå och lägga sig igen, säger Stefania, och fortsätter: 

– Det var så jäkla svart rök. Vi var svarta i slemhinnorna i nästan två veckor efteråt. Det var svart överallt och vi fick tvätta överallt i hela huset.

Kompressor började smälta i källaren

Vad var det då som orsakade den rejäla rökutvecklingen? 

Det var kompressorn i källaren, som drev husets vattenpump. Den hade gått varm och börjat smälta, vilket Barometern var först att rapportera om. 

– Som tur var är det så tätt i källaren att elden inte fick så mycket syre. Men det började brinna i allt från spindelväv till dammpartiklar. Det skapade otroligt mycket rök, säger Stefania.

Boven i dramat – en varm kompressor som började smälta.Foto: Privat

Hade inte satt upp brandvarnare 

Benjamin och hans familj flyttade till huset i Ljungbylund utanför Emmaboda så sent som i augusti. Men efter hjälteinsatsen fick hemmet stå tomt några dagar – doften av rök var alldeles för stark, berättar Stefania.

– Vi åkte i väg över helgen. Vi var inne i huset när brandkåren varit klara med sin maskin som blåst ut röken. Men det luktade jättestarkt, säger hon.

Skräcknattens kanske viktigaste lärdom – berättar Stefania – är att aldrig igen slarva med brandvarnaren.

Det fanns nämligen ingen fungerande, när kompressorn började smälta. 

– Vi hade ju brandvarnarna liggandes i köket. Men man kände hela tiden att ”nej, jag hinner inte sätta upp den nu,” säger Stefania.

– Men helt plötsligt dagen efter, då hade vi tid. Det är en väldigt billig försäkring, men nu fick ”Benji” vara vår försäkring. 

SE FLER NYHETER FRÅN SYDSVERIGE:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!