Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bengt Sjöberg: Säker på att jag såg en varg

EN HEMSK SYN. Ett 20-tal får hittas dödade i Ravlunda. En hund misstänks ha rivit fåren. Foto: Fredrik Johansson

Bengt Sjöberg från Tomelilla är säker på att det var en varg han såg när han öppnade dörren.

- Jag var lite chockad efteråt. Men det är häftigt att ha sett en varg, som att vinna högsta vinsten på lotto, säger han till Kvällsposten.

FAKTA

1 17 februari: Ett får dödas av en varg i Lessebo. DNA-spår visar att det är samma varg som tidigare synts i Småland.

2 30 september: Fem får hittas rivna i Arnaskruv strax söder om Kosta. Två DNA-spår säkras från en pälstuss.

3 10-11 oktober: Skurup. En varg river ett 20-tal får på Näsbyholms gods utanför Skurup.

4 12 oktober: Smygehuk. Två kvinnor från Smygehuk möter en varg mitt inne bland bostadshusen. Misstänkta vargspår kan säkras.

5 14 oktober: Skabersjö. Tips om att varg har setts i utkanten av byn. Inga spår hittas men länsstyrelsen uppmanar bönderna i området att vara vaksamma.

6 22-29 oktober: Simrishamn. 20 får dödas, 20 skadas och måste avlivas vid Ravlunda. En hund misstänks vara skyldig.

7 31 oktober: Raskarum. Fyra får hittas döda och två får avlivas i Raskarum vid S:t Olof. Även här tros det vara en hund som är skyldig, men inte samma som i Ravlunda.

8 1 november: Simrishamn. Tio får hittas döda på Ravlunda skjutfält. Återigen misstänker man att det är en hund som har rivit dem.

9 3 november: Tomelilla. Bengt Sjöberg ser vad han tror är en varg i närheten av sitt hem.

0 5 november: Kivik. En flicka som rider i skogarna runt Haväng säger sig ha sett en varg.

Det var vid fyratiden på lördagseftermiddagen som Bengt såg vargen lunka fram över vägen, bara femtio meter ifrån hans hus.

- Den luffade i väg graciöst med en hare i munnen. Jag har sett vargar i djurparker tidigare och förutom att den var stor som en schäfer så hade den samma teckning som en varg.

Bengt Sjöberg säger att han har läst mycket om rivna får tidigare, men att han trott att det är hundar som har varit skyldiga.

- Nu är jag inte lika säker. Men jag är inte orolig för att den skulle vara kvar i närheten. Vargen måste vara långt borta härifrån nu, säger han.

Bertil Nilsson på Naturskyddsenheten i länsstyrelsen Skåne är mer försiktig i att fastslå om det verkligen var en varg.

- Det är svårt att säga om det kan ha varit en varg han såg. Vargar är större än schäfrar.

Att hundar fäller får och andra djur är inget ovanligt.

- Det händer flera gånger per år att hundar river får. Särskilt under den varmare tiden på året då fåren går utomhus. Att det är så många får som rivs på en gång kallas för överskottsdödande och det beteendet finns hos alla rovdjur.

Triggar jaktinstinkten

Bertil Nilsson förklarar att när ett djur blir jagat och börjar springa så följer resten av flocken med.

- I hagen kan fåren inte fly som de vanligtvis skulle göra. I stället springer de bara runt. Då triggas jaktinstinkten på nytt hos både vargen och hunden.

På Ravlunda skjutfält där flertalet får har blivit dödade och som Kvällsposten tidigare har rapporterat från har man under flera nätter hållit vakt. Där tror Bertil Nilsson att det med åttio procent säkerhet rör sig om en hund.

- Men vi har inte sett något, det har varit väldigt lugnt. Kanske för att det har varit så mycket aktivitet här, säger Elisabet Zetterholm från Gröna lammet.

Hon delar inte Bertil Nilssons tro på att det skulle vara en hund som har gjort sig skyldig till rivningarna.

- Det är så många djur att det skulle vara otroligt att det är en tam hund. Möjligtvis om det är en förvildad sådan. Nu väntar vi på DNA-analysen för att se vad den säger.

Analyserar betten

För att avgöra om det är en hund eller varg som är skyldig till rivna får tittar man framför allt på betten och hur de är placerade. Vargen har ett kraftfullare bett och hugger gärna i ryggen på stora får.

- Då trasar de sönder vävnaden och fåret dör snabbt. Hundar biter oftast lägre, i benen, på sidan i magen och fram i bringan, säger Bertil Nilsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!