Bengt Enqvist vill att skylten ska vara utan text. Det behövs inte. Och om det ska stå något borde det vara på svenska. Foto: Privat
Bengt Enqvist vill att skylten ska vara utan text. Det behövs inte. Och om det ska stå något borde det vara på svenska. Foto: Privat

Bengt, 81, vansinnig på ankskylt: "Skandal"

Publicerad

"Duck Crossing". Så står det på ett varningsmärke i Oskarström i Halland.

Att budskapet är på engelska upprör Bengt Enqvist, 81, som skrev ett öppet brev till Trafikverket.

– Det är en skandal att den är kvar, säger han.

2012 skrev Bengt Enqvist ett öppet brev till chefen på Trafikverket. I brevet skrev han en rad frågor till generaldirektören och frågade sig varför ett märke som hade ett så tydligt budskap skulle prydas med engelsk text.

– Jag ifrågasätter varför det ska över huvudtaget ska vara en text på varningsmärket. Om det nu måste vara någon text ska det vara på svenska, säger han.

Satte upp likadant märke

Nästan två år senare har ingenting hänt. Han har varken fått svar från Trafikverket eller fått ett märke på svenska.

– Jag fick ett mottagarbrev så jag vet att någon har läst brevet, men det har inte hänt någonting. Skylten sitter fortfarande kvar, säger Bengt Enqvist.

För några månader sedan trodde dock Bengt Enqvist att det äntligen skulle bli ett textlöst märke. Någon hade då förstört varningsmärket och den skulle ersättas med en ny. Men ett varningsmärke utan text blev det inte. I stället sattes ett precis likadant upp.

– Det är en skandal att den är kvar. Jag förstår inte varför en text ska vara på engelska när det kanske finns två i byn som inte förstår svenska, säger Bengt Enqvist.

– Det är ju lite lustigt att de utgår från att folk är korkade eftersom det behövs text för att förstå. Bilden talar sitt tydliga språk, fortsätter han.

Finns inget märke som varnar för änder

Men på Transportsstyrelsen kommer nyheten om ett varningsmärke på en and som en rejäl chock. Värningsmärken för änder finns nämligen inte bland de föreskrifter som finns.

– Enligt våra föreskrifter finns det inga märken som skulle varna för änder. Det är ett ogiltigt vägmärke. Det är troligen en privatperson som har satt upp märket men det är väghållaren som ansvarar för vilka märken som sitter längs vägarna, säger Eva-Lotta Löfgren, utredare på Transportsstyrelsen.

Det finns dessutom inte heller några varningsmärken som har text – och i synnerhet inte på engelska.

– Vi kan ha text på vissa märken och då används bara svenska språket. Samiska används vid vägvisning även i samisktalande områden. Text förekommer aldrig på några varningsmärken. Syftet är att så många som möjligt ska förstå och därför jobbar vi med så mycket bildspråk vi bara kan, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag