Friande intyg. I går tog Expressen del av ett läkarintyg som visar att Tito Beltrán inte har könsherpes. Enligt sångaren ska det bevisa att han är oskyldig till de övergrepp mot en flicka som han anklagas för. Foto: SUVAD MRKONJIC
Friande intyg. I går tog Expressen del av ett läkarintyg som visar att Tito Beltrán inte har könsherpes. Enligt sångaren ska det bevisa att han är oskyldig till de övergrepp mot en flicka som han anklagas för. Foto: SUVAD MRKONJIC

Beltran: Åklagaren ljuger

Publicerad
Uppdaterad
Tito Beltrán har papper på att han inte har könsherpes.
Nu anklagar han åklagaren för att medvetet förleda pressen - och allmänheten.
- Jag blir fruktansvärt upprörd, säger han.
Inom kort ställs Tito Beltrán inför rätta i hovrätten, misstänkt för att ha rört vid en då sexårig flickas underliv och smittat henne med könsherpes.
Av tingsrättens dom förra året – då Tito Beltrán friades – framgår att det inte gick att visa att han – eller flickan – hade haft könsherpes.
– Att man inte hittar antikroppar betyder inte att man kan vara helt säker på att det inte finns, men det talar emot att man har fått en sån infektion, säger Anders Blaxhult, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

”Han har smittat flickan”

Expressen och andra medier har vid flera tillfällen rapporterat om den misstänkta herpessmittan. Förra året sa åklagaren Ingela Svensson så här:
– Han har smittat flickan med könsherpes.
I går tog Expressen del av ett läkarintyg som visar att Tito Beltrán inte har könsherpes. Enligt intyget har han antikroppar mot munherpes – i likhet med 80 procent av befolkningen.
– Åklagaren fortsätter att tjata om könsherpes trots att den inte existerar, säger Tito Beltrán.
Ingela Svensson medger att det har förekommit en begreppsförvirring.

”Fel sagt av mig”

– Könsherpes är fel beteckning. Jag visste inte riktigt skillnaden när vi började den här utredningen.
– Det var fel sagt av mig. Jag misstänker fortfarande att det är så, men jag kan inte bevisa det helt och fullt, säger hon.
I tisdags dömdes Tito Beltrán i en annan rättegång till två års fängelse på Maria Lundqvists barnflicka.
Efteråt förklarade han krig mot Carola.
Han hävdar att hon ljög när hon vittnade.
– Jag gjorde det jag var skyldig enligt svensk lag, säger Carola.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag