Belinda och Niiwa tillsammans. ”Jag vill inte tänka på vad som hade hänt om hon hade satt nålen på tvären i halsen, eller om den punkterat hennes hjärta”. Foto: PrivatBelinda och Niiwa tillsammans. ”Jag vill inte tänka på vad som hade hänt om hon hade satt nålen på tvären i halsen, eller om den punkterat hennes hjärta”. Foto: Privat
Belinda och Niiwa tillsammans. ”Jag vill inte tänka på vad som hade hänt om hon hade satt nålen på tvären i halsen, eller om den punkterat hennes hjärta”. Foto: Privat
Ett decimeterlångt ärr är kvar efter operationen på smådjurskliniken på Ugglarps gård. Foto: PrivatEtt decimeterlångt ärr är kvar efter operationen på smådjurskliniken på Ugglarps gård. Foto: Privat
Ett decimeterlångt ärr är kvar efter operationen på smådjurskliniken på Ugglarps gård. Foto: Privat
Nålen. Foto: PrivatNålen. Foto: Privat
Nålen. Foto: Privat

Belindas hundvalp fick en nål i magen

Publicerad

Rottweilervalpen Niiwa drabbades av våldsamma kräkningar och diarréer.

När hon undersöktes hittades en nål i hennes mage och hon fick opereras akut.

– Jag tror att någon avsiktligt vill skada djur, hon var den tredje hunden på kort tid som drabbats av samma sak, säger matte Belinda Richardsen.

Belinda Richardsen från Åstorp är fortfarande tagen av oron förra veckan. Det började efter påsk när rottweilervalpen Niiwa, sex månader, började se hängig ut. Trots specialkost för att stoppa upp kräkningarna och diarrén blev hon fortsatt sämre.

 – Jag kände snabbt att något var fel och åkte till smådjurskliniken på Uggarps gård utanför Ängelholm för att hon skulle få hjälp, säger Belinda Richardsen.

Niiwa röntgades kort därpå och under undersökningen upptäckte veterinären en fyra centimeter lång nål i magen. 

Här syns nålen i Niiwas mage.Foto: Privat

Den vassa nålen hade gått igenom tarmarna och låg tryckte mot bukspottskörteln.

– Det var därför hon var dålig, det hade blivit en inflammation.

När nålen upptäcktes rullades Niiwa in för akut operation och nålen kunde plockas ut. 

Niiwa var den tredje hunden på kort tid att opereras för samma sak.

Försökt skada djuren

Enligt Helsingborgs Dagblad, som först skrev om händelsen, har en av de drabbade hundarna rastats i hundhägnet vid Bruces skog i Helsingborg. Niiwa och den tredje hunden har rastats i hägnet vid Maglaby Stugby dit Belinda ofta tagit sin hund.

– Det är så roligt, där kan de springa och leka fritt. Men jag tror att någon har försökt skada djuren där, säger hon.

Hur Niiwa fick i sig nålen är oklart, men varken Belinda eller veterinären Carin Strand som opererade Niiwa, tror att det skedde av misstag.

Nålar äts normalt inte av hundar om de inte åker med tillsammans med något gott, skriver Carin Strand i ett mej till tidningen.

Niiwa har repat sig bra. Hon blir piggare och gladare för var dag men är fortfarande lite trött och tagen. Hon är inte heller lika hejdlöst nyfiken som förr.

”Var uppmärksamma”

Belinda misstänker att någon har stoppat nålarna i exempelvis en köttbit. Nu uppmanar hon andra hundägare att vara uppmärksamma, framför allt när de är i hägn och släpper hundarna lösa.

– Nu gick det ju bra ändå, Niiwa klarade sig. Men tänk om den hade punkterat lungorna eller hjärtat. Då hade jag inte haft henne här längre. Det är hemskt att tänka på det.

Niiwa, sex månader, fick i sig en vass nål som veterinärerna tvingades operera ut.Foto: Privat

– Jag tänker inte släppa henne lös i ett hundhägn igen, jag vågar helt enkelt inte det, säger hon.

Händelsen är polisanmäld men utredningen har lagts ned.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag