Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bekräftat: Vargparet har fått valpar – syns på film

Bilderna från jaktkameran visar åtta vargar, bekräftar länsstyrelsen.
Foto: Magnus Hellström

Det skånska vargparet har fått valpar.

Det konstaterar nu länsstyrelsen, som går ut och bekräftar att den film av sex valpar som gjorts verkligen är inspelad på Linderödsåsen.

Det var i vintras som det upptäcktes att en varghane från Västmanland och en varghona från Östergötland etablerat ett revir i Skåne. Det första i modern tid.

Enligt en upptäckt för ett tag sedan såg det dessutom ut som om familjen fått tillökning. Åtta vargar filmades när en jägare skulle ta hand om en fälld dovhjort på Linderödsåsen.

– Trodde först att jag såg en hund. Sedan räknade jag till åtta vargar, har jägaren Magnus Hellström tidigare sagt till tidningen Jakt och Jägare.

Länsstyrelsen besökte platsen

Filmen sågs av länsstyrelsens vilthandläggare. Mikael Bengtsson, som tidigare i veckan berättade för TT att markägaren först inte velat uppge var vargarna är filmade – trots att myndigheten begärt att få åka till platsen för att kunna verifiera fyndet.

Nu står det dock klart att det faktiskt rör sig om vargar – varav sex valpar, uppger länsstyrelsen i Skåne i ett pressutskick.

”I dag fick vi tillstånd av markägaren att besöka platsen. Vi var två vilthandläggare på plats under fredagsmorgonen och det råder ingen tvekan om att filmen är inspelad i reviret. Vi vet nu att det har fötts flera valpar i reviret. Vi ser åtta vargar på filmen och det är vad vi kan konstatera nuläget”, säger Tom Espgård, en av länsstyrelsens vilthandläggare, i pressmeddelandet.

TV: Se Magnus film på vargarna

Genom sin värmekikare såg han att åtta vargar hade samlats runt bytet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!