Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Behrooz hyr ut festlokal till partysugna danskar

Behrooz Hamzehi, uthyrningsansvarig vid Amiralen i Malmö.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN
Amiralen i Malmö.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN

Covid-19 stoppar partysugna danskar från att arrangera fester på hemmaplan.

Då väljer några att åka över sundet. 

– Sedan oktober har fler danskar börjat hyra vår lokal, säger Behrooz Hamzehi, 66, uthyrningsansvarig på Amiralen i Malmö. 

2020 har varit en tuff historia för Behrooz Hamzehi och hans kolleger på Amiralen. Framför allt under årets första halva gapade festlokalen tom och bokningarna var få.

Men utvecklingen har vänt under hösten. Behrooz Hamzehi berättar att Amiralen numera är bokad varje vecka – det handlar om allt från födelsedagsfester till bröllop och företag som sammanstrålar med kunder.

Sedan oktober har även allt fler danskar börjat boka upp lokalen, vilket SVT var först att rapportera om

– Förr fanns det inga danskar som ville hyra av oss. Varken 2018, 2019 eller början på året. Det började för en och en halv månad sedan, säger Behrooz Hamzehi, som har ansvarat för Amiralens uthyrningar sedan 2018. 

”Inte en liten lägenhet på 80 kvadratmeter”

I Danmark råder sedan tidigare skärpta covid-19-restriktioner som bland annat slår fast att folksamlingar på över tio personer är förbjudna. Ett förbud som även även gäller för privata fester.

Liknande restriktioner finns inte i Sverige.

– Om någon hyr lokalen av mig är jag som uthyrare inte ansvarig för festen. Men jag säger vad som gäller. Man får bara vara åtta personer per bord, avståndet ska vara minst en meter och man ska använda handsprit eller tvål, säger Behrooz Hamzehi.

– Sedan rekommenderar jag att man väntar lite med att boka tills vi blivit av med den här skiten. Men förutom det kan jag inte blanda mig in i andras liv. 

Malmö stad kan via miljöförvaltningen bedriva tillsyn och utföra olika kontroller i samband med fester och tillställningar i kommunen. Men bara om det är en näringsidkare som står bakom arrangemanget.

– Men om festdeltagarna gör allt själva kan vi inte göra det, säger miljöinspektör Simon Alskans, till SVT Nyheter Skåne. 

Behrooz Hamzehi berättar att det nyligen arrangerades en bröllopsfest i Amiralen där 150 personer deltog – många av dem kom från Danmark. Han tror att den sortens fest kan ske coronasäkert, inte minst eftersom Amiralen är 2 500 kvadratmeter stor.

– Det här är inte en liten buss eller en lägenhet på 80 kvadratmeter. Det är en stor lokal, säger han. 

Behrooz Hamzehi, med Amiralen i bakgrunden.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN

Så sent som i oktober infördes lokala restriktioner i Skåne efter att antalet bekräftade fall med covid-19 börjat stiga. Bland de nya åtgärderna finns dels en uppmaning till alla skåningar att undvika att umgås med andra personer än de man träffar varje vecka

– De skärpta råden är en allvarlig signal som vi måste ta hänsyn till både på jobb och i privatlivet. Samtidigt är det viktigt att vi tar hand om vår hälsa, både socialt och fysiskt. Det gäller nu att hitta balansen mellan att vara försiktig och att än mer noga följa råden om att hålla avstånd, har Skånes smittskyddsläkare Eva Melander tidigare sagt till Kvällsposten.

Samtidigt tycker Behrooz Hamzehi att det är viktigt att livet går vidare – trots pandemin.

– Jag personligen vill fortsätta leva, även under coronatiderna. Jag slutade simma med barnen ett tag, men alla började gå upp i vikt och då fick vi börja simma igen. Jag vill leva och inte bara stänga in mig i lägenheten, säger han. 

TV: Muterat coronavirus har hittats hos minkar i Sverige

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!