Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Behrlin Gildo, 41, stred i Syrien – vill ha pengar av Sverige

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Svensken Bherlin Gildo har försökt få ersättning av svenska staten för att han fängslades av brittiska myndigheter som misstänkt för terrorism men har fått avslag. Här poserar han framför liket på en man i Syrien (bilden beskuren).
Foto: - - / PRIVAT/INTERNET
Magnus Ranstorp.
Foto: VICTOR LUNDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den här videon publicerades i november 2012. En svensktalande man uppmanade svenskar att ansluta sig till ”Svenska Mujahedeen Fi Ash Sham”, samma grupp som Bherlin ska ha tillhört.

Svenskar som stridit i Syrien kan inte räkna med något varmt välkomnande. 41-årige Bherlin Gildo är en av dem. Eftersom ingen vill anställa honom försökte han få pengar av svenska staten för att kunna öppna en affär.

Istället fick han avslag.

Bherlin Gildo skickade aldrig in några intyg som styrkte att hans problem orsakats av svenska myndigheter.

På bilder har Bherlin Gildo bland annat poserat med lik. Han ska också under en längre period, från augusti 2012 och till den 1 mars 2013, ha befunnit sig i träningsläger för terrorister och fått vapenutbildning. 

Han stred för Mujahedeen Fi Ash-Sham  som stod nära terrorgruppen al-Qaida. Han var en av de första svenskarna som reste till Syrien.

Bherlin Gildo har tidigare omskrivits som person som anslutit sig till IS när han var i Syrien men att detta varit felaktigt då IS inte fanns när han befann sig i området.

Kallade död man för hund

Det var under den här perioden han lät publicera en bild på sig själv sittande vid en död man som han kallade ”Assads hund”. Han ska enligt egen uppgift ha tagits hem till Sverige 2013 av Säkerhetspolisen. Efter hemkomsten har han bytt namn.

Det har inte varit ett varmt välkomnande. Så här skriver han själv till Justitiekanslern i ett mejl daterat i augusti i år:

”Nykomlingar och nyanlända har det bättre än mig även jag har har bott i Sverige i 27 år sen 1992.” 

Han klagar också över att ingen vill anställa honom, och trots att han bytt namn kontaktas hans nya arbetsgivare av personer som berättar om hans bakgrund i Syrien.

”Chefen sparkade mig direkt bara så där”, skriver Bherlin Gildo i mejlet.

Möts av misstro

Han är inte ensam om att ha mött misstro av arbetsgivare. Kvällsposten har tidigare intervjuat en man som också varit i samma konfliktområde.

– Jag söker många jobb, men får inga, för att mina bilder finns ute, berättade den här personen för en av Kvällspostens reportrar.

De som återvänt från Syrien möts nästan alltid av svenska rättsväsendet.

– Säkerhetspolisen söker upp dem. De flaggas i systemen när de flyger hem. Deras namn finns också på en lista hos Europol. Det finns ett informationsutbyte, Schengen Informations system, och de plingar det till i systemet när de kommer in in Schengens yttre gräns, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Greps på flygplats

Gildos motivering till varför svenska staten, genom JK, ska ge honom pengar så att han kan öppna en affär med sin fru är att brittiska myndigheter fängslade honom som misstänkt för terrorbrott efter hans tid i Syrien. Han greps på flygplatsen Heathrow i London i oktober 2014 när han var på väg från Köpenhamn till Filippinerna. Där väntade en kvinna som blivit hans hustru.

Dit kom han aldrig. 

Han fick i stället tillbringa nio månader i brittiskt fängelse innan han efter förhandlingar i domstol försattes på fri fot. Gildos brittiska advokater slog bland annat fast att den grupp som Gildo tillhört i Syrien fått understöd av brittiska regeringen. Han blev aldrig åtalad eller dömd.

Till JK skriver Gildo så här om hemkomsten:

”Dom flög mig tillbaka till Sverige igen i smyg”.

Uppmanades be om pengar

Äktenskapet med kvinnan från Filippinerna blev inte långvarigt. Året efter att Gildo släppts av britterna skildes paret, enligt ett dokument i svensk domstol. Istället gifte han sig med en annan kvinna. Det är också hon som fått honom att försöka få svenska myndigheter att betala skadestånd till honom för tiden i brittiskt fängelse.

Hustrun gav honom den här uppmaningen, enligt vad han själv skriver:

”Gör ett försök och fråga dom om skadeersättning så att vi kan åtminstone öppna ett eget litet företag i stället om nu ingen vill anställa dig pga det som dom gjorde mot dig.”

Men JK meddelade den 5 september avslag på hans ansökan om skadestånd. Trots att Gildo uppmanats lämna intyg och tala om vilken svensk åklagarkammare som legat bakom att han fängslats i Storbritannien har han inte lämnat någon sådan information till JK.

– Han riktar sig åt fel land. Det handlar om Storbritannien. Den svenska Säkerhetspolisen har inte tagit honom i förvar. Men det kan bli svårt för honom att få pengar retroaktivt, säger Magnus Ranstorp.

Har rätt till stöd

Hur Gildo själv ser på sin tid i Syrien och de sympatier han hade då är oklart. Kvällsposten har sökt honom men inte fått kontakt med honom.

Magnus Ranstorp understryker vikten av att återvändare får ett korrekt bemötande och hjälp tillbaka in i svenska samhället.

– Han har lika mycket rätt till socialt stöd som vilken annan person som helst. Det glömmer folk i sin ilska. Det här väcker extremt tunga känslor, moraliska känslor som många har svårt att hantera. Jag tycker det är helt självklart att man ska ha brottsbekämpande insatser så att människor inte blir farliga för samhället. Men man ska också ha förebyggande insatser och en dialog med personer i de här miljöerna, säger Magnus Ranstorp.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!