Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Behöll sitt hus i Skåne – fick miljoner i skattesmäll

11,5 miljoner dokument läckte ut 2016 från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama. I handlingarna fanns uppgifter om ett stort antal svenskar som Skatteverket började granska.Foto: ALEJANDRO BOLIVAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den skånske företagaren skrev sig i efterhand i Luxemburg. Nu krävs han på 6,7 miljoner kronor av Skatteverket.Foto: SHUTTERSTOCK

En konsult som arbetat utomlands under en lång följd av år och samtidigt behållit sitt hus i Skåne har åkt på en tung skattesmäll. Senast innan slutet av nästa vecka ska han betala in 6,7 miljoner kronor till Skatteverket.

Han blev granskad efter att hemliga papper om kunder hos en advokatfirma i Panama läckt ut.

Dokumenten som läkte ut 2016 kallas för Panamadokumenten och fanns hos den numera avveckla skandalomsusade advokatfirman Mossack Fonseca i Panama. Företaget har haft som specialitet att hjälpa förmögna att placera sina pengar i anonyma företag vars verkliga ägare blir svåra att spåra. Konsulten är bara en av många svenskar som blivit granskade efter Panamaläckan. Nyhetsbyrån Siren avslöjade avslöjade nyligen att Trelleborg AB:s förre vd Kjell Nilsson upptaxerats med 36 miljoner kronor.

En av annan av kunderna visade sig vara en 55-årig konsulten från Skåne som hade konto hos Nordea, den bank som först pekades ut i SVT:s Uppdrag Granskning av misstänkta skatteupplägg i Panama.

Köpte livförsäkring

Skatteverket upptäckte genom de läckta handlingarna, cirka 11,5 miljoner dokument, att han var en av många svenskar som haft ett brevlådeföretag i Panama med konto hos Nordea i Luxemburg. I företaget fanns tillgångar värda cirka 9,1 miljoner kronor som han 2013 förde över till försäkringsbolaget Foyer i Luxemburg. 

Men han har också konton hos Banque et Caisse d'Epargne de 1'Etat som också ligger i Luxemburg. 

När Skatteverket började begära ut handlingar om den skånske konsulten från dessa företag fick utredarna kopior av brev som han bland annat skickat Nordea i Luxemburg. I ett stort antal handlingar framgår att han år efter år har uppgett som adress ett hus i Skåne.

Vägrade svara

Efter att ha börjat nagelfara hans inkomster från en rad utländska företag och det brevlådeföretaget han tidigare haft i Panama blev Skatteverkets slutsats att konsulten smitit undan från att betala svensk skatt från och med 2013 fram till och med 2017.

Konsulten vägrade först att svara på de frågor han fick från Skatteverket. Hans första svar, enligt handlingar från Skatteverket, var kort. Mannen lät meddela att han sedan slutet av 90-talet arbetat och bott utomlands. Han ansåg därför att det inte var nödvändigt för honom att lämna några som helst uppgifter till svenska myndigheter.

I det läget flaggade Skatteverket upp att man har samlat ihop en diger lunta handlingar från flera länder om honom. Det fanns visserligen dokument som visade att han bott i USA och i Luxemburg. Men en viktig detalj saknades - det saknades information om att han ägt en permanentbostad utomlands.

Ändrade i efterhand

En sådan hade han däremot ägt sedan 1998, och gör fortfarande, i Skåne. Han var dessutom folkbokförd i Sverige fram till 2017 då han lät meddela i efterhand att han bott i Luxemburg sedan 2014.

Skatteverket avfärdar mannens invändningar och underkänner bland hans bevis på att bott och bor i Luxemburg, ett så kallat ”Certificate de Résidence”, utfärdat i Luxemburg.

Efter ingående resonemang och hänvisningar till Sveriges skatteavtal med en rad länder där konsulten hävdar att han varit stadigvarande boende landar utredarna i ett beslut till hans nackdel.

En del av beslutet vilar på enda omständighet - att han ägt ett hus i Skåne. Om han ägt en bostad i något av de länder han uppger sig bott i skulle kanske Skatteverket tvingats ändra sig. 

Senast i slutet av nästa vecka vill Skatteverket att han betalar in 6,7 miljoner kronor som man anser att han är skyldig, Av det beloppet består 40 procent av skatteböter för att han inte lämnat korrekta uppgifter om sina inkomster.