En annan båt av samma typ. Foto: FREDRIK SANDBERGEn annan båt av samma typ. Foto: FREDRIK SANDBERG
En annan båt av samma typ. Foto: FREDRIK SANDBERG
Båtens vansinnesfärd kunde orsakat stora skador på Göta Kanal. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGBåtens vansinnesfärd kunde orsakat stora skador på Göta Kanal. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Båtens vansinnesfärd kunde orsakat stora skador på Göta Kanal. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Befäl får sparken efter fortkörning med stridsbåt

Publicerad

Stridsbåten med besättning från Karlskrona rasade fram i 39 knop – nästan åtta gånger snabbare än hastighetsgränsen. Farten kunde orsakat allvarlig skada på Göta kanal och gjorde att en i besättningen föll överbord.

Nu avskedar Försvarsmakten båtchefen som hade ansvaret för Stridsbåten, det skriver Blekinge Läns Tidning.

Stridsbåtens vansinnesfärd inträffade i augusti förra året på Göta kanal. 

Den höga hastigheten ledde bland annat till att en person ur besättningen tappade balansen och föll överbord.

När Försvarsmakten fick indikationer internt på att deras personal kört för fort fick de en rapport från Göta kanalbolaget om färden. En slussvakt hade uppmärksammat hur fort båten ankom till slussen och fått ett svar från besättningsmännen att "vi har ingen hastighetsmätare".

Kunde orsakat stora skador

Båten kördes så fort att den framkallade en stor våg framför sig om tryckte upp slussportarna flera decimeter vilket kunde ha orsakat ett slusshaveri, ett sådan kan ta flera veckor att åtgärda och kräver att kanalen töms vilket i sin tur kan leda till översvämningar på fler orter.

Händelsen fick marinbasens förhandsledning först kännedom om i oktober. Det tack vare att en annan besättningsman filmat båtchefen med sin mobil. Båtchefen ska ha sagt i filmen "39 knop på Göta kanal". I efterhand tvingade båtchefen kollegan att radera filmen, det skriver Blekinge Läns Tidning.

Får betala böter

Mannen har tidigare dömts till att betala 5500 kronor för brott mot trafikordningen men nu har alltså även Försvarsmaktens personalansvarsnämnd prövat fallet. De anser att båtchefen har skadat förtroendet för myndigheten, äventyrat säkerheten och uppvisat ett dåligt omdöme. Därför kommer han nu avskedas. Även en annan hög officer som var med i båten utan att ingripa straffas – han får 30 dagars löneavdrag.

Befälet uppger själv att han var stressad på grund av att planeringen var fel, att han därför var tvungen att köra så snabbt för att hinna fram. Han säger att det inte bara var han som körde men att han förstår att det är han som är ansvarig.

Nämnden skriver dock i sitt beslut "att så tydligt göra avsteg från marina normer i tjänsten visar på en bristfällig yrkesmässig mognad".

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag