Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bedragarnas trick när du julhandlar

Väska för vrakpris. Med den här bilden annonserade kvinnan i Malmö ut lyxväsor på Tradera. Flera personer svarade och betalade men fick aldrig någon vara.
Foto: POLISEN
Härjade på nätet. Bedragaren från Malmö härjade på auktionssajten Tradera där hon lurade flera personer att betala pengar för varor som aldrig såldes.
Foto: Arkiv

Jultid är högtid för fräcka bedragare som härjar på nätet.

Med falska annonser luras köparna att beställa varor som aldrig levereras.

– Det fanns varningstecken men de såg jag först efteråt, säger en man som förlorade pengar på en porslinskänguru i en Traderabluff.

En 36-årig kvinna från Malmö åtalas nu för en rad fräcka bedrägerier på nätet. Hon lade, enligt åklagaren, ut annons efter annons på köp- och säljsajten Tradera där hon erbjöd exklusiva märkesvaror som klockor, konst och smycken till närmast vrakpris.

Kunder från hela landet svarade och förde över pengar – men fick inga varor.

Inledningsvis var kontakten mellan säljarna och köparna goda. Kvinnan svarade på frågor och spelade tillmötesgående, när köparna var oroliga och försökte gardera sig mot att bli bedragna hade kvinnan alltid en ursäkt.

– Det gick skitbra, vi mejlade varandra flera gånger och när jag satte in pengarna tog det slut, säger en man från Stockholmsområdet som satte in 1200 kronor för en keramikkänguru av kända konstnären Lisa Larsson.

Lyxklocka för 4 000

Ett annat offer, en man från Uppsala, föll för en av kvinnans annonser där hon sålde en exklusiv klocka, Omega Seamaster, för 4 000 kronor.

Säljaren ville ha 4 000 kronor för en Omega Seamaster.
Foto: KRISTER LARSSON

Han och säljaren kom överens om att dela upp betalningen i två omgångar, 2 000 kronor per tillfälle. Efter att mannen gjort den första överföringen via banktjänsten Swish fick han ett mejl från Tradera om att säljaren var avstängd. När han ställde frågor om det försökte säljaren först lugna honom med olika besked, sedan upphörde kontakten och mannen insåg att han var blåst.

Samma mönster upprepas flera gånger i förundersökningen. Kvinnor som köpt handväskor för över pengar, blir oroliga när väskan inte kommer men får lugnande svar tills säljaren, i vissa fall, blir aggressiv och sedan slutar svara.

Hårt tryck på näthandeln

I måndags åtalades hon för nio fall av bedrägeri, enligt åklagaren kom hon över i vart fall 15 000 kronor under perioden oktober 2015 till januari 2016. Kvinnan nekar till anklagelserna.

Inför den sista ruschen före jul är trycket på hårt på näthandeln. Mängder med julfirare väljer att klicka hem sina julklappar på nätet för att få dem bekvämt levererade till hemmet eller närmsta utlämningsställe.

På populära näthandelssajter som Blocket och Tradera är utbudet enormt  och chansen till klipp är stora.

Men det gäller att se upp eftersom det finns gott om falska hemsidor och bedragare som försöker lura till sig dina pengar.

– När det gäller näthandel är det väldigt viktigt att man är uppmärksam och så noggrant som möjligt kontrollerar vad man kan innan affären genomförs, säger Nils Norling, pressinformatör vid polisen i region Syd.

Polisens uppmaning

Annonser eller erbjudanden om exklusiva eller unika varor med ett markant lägre pris än det vanliga marknadspriset bör betraktas med skepsis, alla kalaserbjudanden är förstås inte bluff, men risken för att förlora pengar är stor.

– Det är som vanligt: verkar en affär för bra för att vara sann så är den förmodligen det, säger Nils Norling.

Inför julens köphets och stress uppmanar han till särskild vaksamhet under de digitala shoppingrundorna.

– Jag tycker att man alltid ska vara noggrann och så långt som möjligt försöka kolla hur säkert och seriöst det verkar. Nu när man handlar extra mycket kring julen är det viktigt att man inte glömmer bort de här kontrollerna, säger Nils Norling.


Tänk på detta när du nätshoppar

Sök information på nätet innan du gör affären. Leta efter omdömen och varningar om säljaren eller e-handlaren. På så vis kan du i tid upptäcka eventuella problem med säljaren.

Titta efter efter grönt hänglås i adressfältet på hemsidan. Det beyder att det finns en säker anslutning vilket gör ditt köp säkrare.

Vid affärer på auktionssajten Tradera är det bra om du innan affären läser på om säljarens omdöme innan du handlar.

Källa:MSB och Tradera.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!