Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragarnas nya metod mot åldringar

Bedragarna utger sig för att vara hantverkare eller kontrollanter för att få komma in hos äldre människor.

Tidigare har bedragarna knackat på hemma hos äldre och utgett sig för att vara hantverkare.

Men nu varnar polisen för att åldringsrånarna förfinat sina metoder ytterligare och ringer upp och förvarnar om sina besök.

– De säger att de ska komma och kontrollera vatten och rör och kommer inom ett par dagar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, informatör vid polisen i nordvästra Skåne.

FAKTA

Polisens råd

* Släpp aldrig in någon okänd i lägenheten.

* Om någon ringer på och utger sig för att komma från ett företag. Be dem visa legitimation. Legitimationen ska alltid ha foto och om du känner dig det minsta osäker, stäng dörren.

* Om du får ett telefonsamtal där någon utger sig för att komma från ett företag och ska göra hembesök bör du alltid dubbelkolla uppgiften. Ring inte tillbaka på samma nummer utan slå upp företagets nummer i telefonkatalogen eller på nätet och ring dit.

* Tveka inte att ta kontakt med polisen på 114 14 om du har några uppgifter om misstänkta bedragare.

Med jämna och ojämna mellanrum varnar polisen för äldrerånare. Ibland har de agerat som brandmän, men ofta utger de sig för att vara hantverkare som ska kontroller vattnet eller erbjuder sig att riva ditt tak.

Men nu har bedragarna tagit till helt nya metoder för att få komma in i ditt hem. Den senaste tiden har polisen i nordvästra Skåne fått in flera anmälningar där rånarna i förväg ringt och förvarnat om sina besök – om än under falsk flagg.

– Tidigare har vi gått ut och varnat och sagt att man alltid ska få ett samtal inför en riktig kontroll, men det är uppenbarligen inte bara de utsatta utan även bedragarna som läser tidningen, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Stulna smycken

Nu ringer i stället gärningsmännen upp och förvarnar om sin ankomst. Som anledning uppger de ofta att de ska komma och kontrollera vatten och rör och att de dyker upp inom ett par dagar.

Bara i fredags fick polisen nys om två fall där äldre kvinnor blivit av med smycken efter att ha haft falska hantverkare på besök. I båda fallen ska bedragarna, ett par dagar före sin ankomst, ringt upp kvinnorna.

– En av damerna bad om att få titta på legitimation och då fick hon se ett platskort med siffror som han visade upp. Även i det andra fallet visade man upp ett kuvert med en logga, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Bedragarna opererar ofta i par och under tiden den ena uppehåller lägenhetsinnehavaren i badrummet, passar den andra på att rensa lägenheten på värdesaker.

– Innan har vi alltid sagt att man ska förvänta sig ett telefonsamtal, men det räcker uppenbarligen inte, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Den som får ett telefonsamtal uppmanas nu att alltid kontrollera besöket med företaget som uppringaren säger sig komma ifrån.

– Man får helt enkelt ta kontakt med företagets kundtjänst för att höra om så verkligen är fallet. Sedan ska man alltid begära legitimation och då ska det vara riktig legitimation med foto, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

"Upprörande"

Bara den senaste månaden har polisen i nordvästra Skåne fått in ungefär tio anmälningar om äldrerån á la telefonmetoden. Majoriteten har skett i Helsingborg men Båstad och Ängelholm ska också vara drabbade.

– Det är upprörande och det låter förstås hemskt att säga det, men rådet är att inte släppa in någon, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Bedragarna beskrivs i många fall som män mellan 25 och 30 år och klädda i arbetskläder. Men så mycket mer än så har polisen inte att gå på.

– Vi behöver alla tips vi kan få. Om någon får ett sådant här telefonsamtal vill vi gärna att de hör av sig till oss eller om tillexempel grannar har sett något. Allt är av intresse, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Helsingborgs Dagblad var först ut med att berätta om åldringsrånarnas nya metod.

Svårutrett

91-årige Ove Nilsson från Malmö blev av med närmare 30 000 kronor vid ett liknande rån. Då påstod sig uppringarna i stället vara tv-reparatörer från Comhem.

– Den här typen av rån går ju i perioder men nu på vårkanten har inflödet varit högt, säger Linda Beckman, förundersökningsledare på Malmöpolisen Brottssamordning.

En röd tråd i inflödet av anmälningar är att många av de drabbade är födda på 20-talet och att "besökarna" ofta ger dem en uppgift under visiten så att det är fritt fram för en kumpan att leta efter värdesaker.

Äldrerånen är ofta svårutredda eftersom stölderna rapporteras först när de drabbade upptäcker att stöldgodset saknas. Då har rånarna redan hunnit vandra vidare och att någon grips på bar gärning är sällsynt.

– Rånarna är skickliga och det kan ta tid innan de drabbade ens upptäcker att något har försvunnit, säger Linda Beckman.

"Ring och kolla"

Eftersom offren ofta är äldre är det flera av de drabbade som hör och ser dåligt. Det är alltså inte säkert att de kan känna igen "besökarna" ens vid en fotokonfrontation.

Men även om brotten är svårutredda har Malmöpolisen haft viss framgång på sistone. För en tid sedan dömdes en 30-årig kvinna som lurat in sig hos äldre under förevändning att hon kom från hemtjänsten till fängelse för upprepade stölder.

Rådet från Linda Beckman är att vara på sin vakt.

– Om det kommer någon som uppger att de är från något företag eller liknande så ring alltid och kolla med dem innan ni släpper in besökarna.