Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bedragarnas metod:
Lurar handikappade

En 20-årig man erkänt att han tagit emot pengarna men att han lämnat allt vidare till en grupp personer som han inte vågar namnge. 20-åringen hävdar i förhör att han fått en knarkskuld och för att betala den fick han "låna" ut sitt namn och sina konton. Foto: Polisen
Ligan lyckades lura ett tiotal personer att betala in handpenning på mellan 14 000 kronor och cirka 80 000 kronor för hjullastare, traktorer och grävmaskiner.Foto: Polisen
En man som kallade sig "Sten" sålde den här MacBook Pro-datorn för 5 000 kronor till flera personer. Men det fanns aldrig någon dator Foto: Polisen
Även kameror... Foto: Polisen
... och mobiltelefoner såldes av bedragarna. Foto: Polisen

MALMÖ. En liga som annonserat på Blocket har kapat handikappades identiteter för att genomföra ett stort antal bedrägerier med falska annonser. Männen som utnyttjats bor på ett specialboende i Skåne.

En av dem är utvecklingsstörd.

Ligan fick in cirka 720 000 kronor.

Fakta bedrägerierna

Ligan lurade privatpersoner och företag över hela Sverige - från söder till norr.

Polisen fick in cirka 30 anmälningar som gällde mobiltelefoner, dator, hjullastare, minigrävmaskiner, traktor, lastmaskiner och kamera.

Bedrägerierna gjordes med hjälp av annonser på Blocket. Säljarna uppgav falska namn och lånade identiteter av bland annat handikappade för att lura köparna.

Pengarna gick in på fyra olika konton som tillhör en 20-årig Malmöbo.

Han har erkänt att han tagit ut pengarna och lämnat vidare till en liga.

20-åringen påstår att han tvingats delta i bedrägerierna men vågar inte peka ut männen i ligan. Han är åtalad för grovt penninghäleri.

Så skyddar du dig

För att inte bli lurad i nätaffärer finns en gyllene regel - betala inte för en vara i förskott genom att sätta in pengar på en okänd persons bankkonto.

Blocket har tagit fram en checklista som fungerar bra för den som vill göra en så trygg affär som möjligt.

Istället för att betala en vara i förskott kan man använda Blockets egen betalningstjänst som ger en köpare möjlighet att stoppa sin betalning om varan inte överensstämmer med annonsens beskrivning.

Att en säljare lämnar ut sitt personnummer och bankkonto är ingen garanti för att inte bli lurad. Det kan vara kapade personuppgifter.

Lämna aldrig ut ditt kortnummer eller lösenord. Blocket begär aldrig sådana uppgifter.

Var extra vaksam när det handlar om stora belopp. Gör upp affären via en bank.

Källa: Blocket

Den 14 september strax före kl 19 kom företagaren Rolf Hellström fram till en adress i Skåne. Han hade tagit taxi sista biten.

Rolf Hellström, som bor i Norrland, hade åkt dit för att köpa en hjullastare som annonserats ut på Blocket och betalat in 76 000 kronor i förskott.

I annonsen stod bland annat att hjullastaren var av tillverkad 2003 och bra skick.

- Mannen som jag pratat med på telefon lät som att han kunde sina saker, säger Rolf Hellström.

De talades vid på telefon fram till kl 14 den dagen och Rolf Hellström var övertygad om att det här var en sund affär.

- Men när vi till slut kom fram till adressen han lämnat, efter att ha åkt runt länge, visade det sig att den man jag skulle träffa bodde på ett specialboende, säger Rolf Hellström.

Kapat identiteten

Mannen han talat med hade gjort sig oanträffbar. Det visade sig senare att han använt sig av ett kontantkort.

I fastigheten dit Rolf Hellström kom bor handikappade med bland annat autismliknande tillstånd eller utvecklingsstörningar.

- De hade kapade en av de här personernas identitet, säger Rolf Hellström som där och då insåg att han blivit grundlurad.

Mannen vars namn ligan stulit var autistisk.

I början av oktober var en annan företagare, från Göteborg, på väg till Skåne. Han hade haft kontakt med en man som verkade förtroendeingivande och som hade en grävmaskin till salu.

Göteborgaren betalade in 13 400 kronor i handpenning men när han kom till Skåne gick det inte att få tag på säljaren.

När göteborgaren senare skickade en faktura till säljaren på handpenningen hörde en god man av sig till honom.

Det visade sig att bedragarna kapat identiteten på en man som bodde på specialboende som den autistiske mannen. Den man som göteborgaren trodde var säljare är också handikappad och har en utvecklingsstörning.

När polisen efterhand började sammanställa de anmälningar som kom in mellan september och december 2012 kom man fram till att 30 personer grundlurats på samma sätt som de två företagaren.

Ligan hade lyckats lura ett tiotal personer att betala in handpenning på mellan 14 000 kronor och cirka 80 000 kronor för hjullastare, traktorer och grävmaskiner.

Andra hade betalat in tusentals kronor i förskott på mobiltelefoner, dator och en kamera.

Har erkänt

Spåren ledde till en 20-årig Malmöbo som greps först i augusti förra året.

Han har erkänt att han tagit emot pengarna men att han lämnat allt vidare till en grupp personer som han inte vågar namnge.

20-åringen hävdar i förhör att han fått en knarkskuld och för att betala den fick han "låna" ut sitt namn och sina konton.

Det finns inget i förundersökningen som visar att det är han som satt in de falska annonserna eller haft kontakt med de som lurats på pengar.

20-åringen åtalas därför för grovt penninghäleri och riskerar att bli skadeståndsskyldig till dem som förlorat pengar, sammanlagt cirka 720 000 kronor.