Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bedragarens kupp – lyxbil plötsligt till salu

Foto: Audi
Foto: Audi

Helt utan hans vetskap lades Karl Nilssons Audi ut till försäljning på Blocket.

Spekulanterna lurades att betala handpenning – och kontaktade sedan Karl för att hämta bilen.

– Det har varit läskigt, säger Karl vars identitet kapades i processen.

Det första samtalet kom förra tisdagen. Rösten i andra änden frågade om Karl Nilssons bil var till salu. Karl förstod inte vad personen talade om. Han var ju nöjd med sin Audi och hade ingen intention att sälja.

Då sms:ade spekulanten en länk till Karl – som chockerades av vad han såg. Blocket-annonsen visade exakt likadan bil som hans, en silvrig Audi A6 avant.

– All data stämde, registreringsnummer och allt. Då tänkte jag bara "vad fan är det här? Vad är det som är på gång, det här känns ju inte alls bra", säger Karl och berättar att han anmälde annonsen både till Blocket och polisen.

"Kändes hotfullt"

Blocket tog bort annonsen, men polisen menade att han inte utsatts för något och att det var personerna som betalat handpenning som blivit bedragna och därför skulle göra en anmälan.

Tack vare en god vän blev Karl snabbt varse om en ny lag som handlar om olovlig identitetsanvändning. Innan Karl hann göra någon anmälan började det också ringa på telefonen.

– Det var en kvinna vars man hade betalt en handpenning på 6 000 och var på väg ner till mig. Då började jag inse att det här inte var någon person som bara fubbat lite, de hade ju gett köparna mitt personnummer, adress, namn och registreringsnummer på bilen.

– Då blev det riktigt läskigt, jag tyckte att det börjar krypa riktigt nära.

Kört från Stockholm

Kort senare ringde nästa person, han hade betalt 5 000, och nu började stämningen också bli hotfullt.

– Han sa "du vet inte vilka du bråkar med". Då kändes det lite jobbigt, men efter ett tag så förstod han att jag var utsatt för en kapning, då började han berätta om namnet på den personen han hade swishat pengar till.

Givetvis var det inte Karls namn.

Karl förklarade läget, lade på och gjorde därefter ett nytt försök med polisanmälan. Karl fick mejla över skärmdumpar och den här gången bekräftade polismannen att det rörde sig om olovligt användande av identitet. Men det var inte slut på överraskningar

Senare samma kväll ringde det på dörren. Klockan var tio på kvällen.

– Då var det en person som hade kört från Stockholm och betalt en handpenning på 5 000 och skulle hämta sin bil i tro om att han skulle betala resten när han hämtade den.

Har haft problem att sova

Nu var Karl rädd.

– De flesta människor är ju snälla och vänliga och förstår, men det kan också vara någon som har betalt som är kriminell eller så.

På torsdagen var det dags för nästa besök, tre killar som hade betalt 18 000 i handpenning.

Hur har du mått i allt detta?

– Jag har inte sovit speciellt bra fram till nu. Nu känns det som att det har lugnat ned sig, men det har inte känts bra. Man undrar ju "varför just jag?".

"Handpenning en varningsflagga av Guds nåde"

På Blocket beklagar man vad som hänt Karl Nilsson och spekulanterna på hans bil.

– Att man kräver handpenning är en varningsflagga av Guds nåde, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, avråder folk från att betala handbpenning. Foto: FOTOGRAF BIRGERSDOTTER INFO@B

Bäcker menar att det är ovanligt med bedragare på Blocket.se, men tycker ändå att man ska iaktta försiktighet.

– Det bästa är att som köpare läsa våra tips om hur man gör en trygg bilaffär. Ett av de självklaraste råden är att aldrig skicka några pengar utan att ha tittat på varan, säger han och tillägger:

Hur vanligt är det med bedragare på er sajt?

– Blocket besöks av mer än 4 miljoner varje vecka, det finns alltid omkring 600 000 färska annonser på sidan och görs många tusentals affärer varje vecka, sett till den volymen är det mycket ovanligt.

– Den här annonsen låg uppe i knappt tre timmar, det visar vilket genomslag sajten har.

De som betalat handpenning i fallet med Karl Nilsson ersätts inte av Blocket utan uppmanas att göra en polisanmälan.

Polisen: "Svårt att få tillbaka pengarna"

Kvällsposten har pratat med Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter.

Finns det någon chans för de som betalat handpenning att få pengarna tillbaka?

– Rent teoretiskt så finns det ju det, men sedan är det inte så att pengarna ligger kvar på kontot. Detta är pengar som är swishade och när vi kontaktar banken, oavsett hur snabba vi är, så finns inte pengarna kvar. Däremot så får vi veta vem det är de har swishat till.

Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter, tror de drabbade kan få svårt att få tillbaka sina pengar. Foto: Polisen

Så ni har identifierat vem det är som är boven?

– Det är oerhört enkelt. Vad de drabbade ska göra är att driva sin ersättningsyrkan gentemot busen. De lär vinna där, men sedan har den här människan knappast några pengar att mäta ut.

Detta är något som har satts i system?

– Ja, och det finns fyra anledningar till det. Det första är att de tror att vi inte kan spåra dem och att vi struntar i det. Den andra är att de ofta ska in och avtjäna ett straff, då får de ingen straffpåföljd för att de nu begår sådana här brott för att få med sig pengar in på kåken. Den tredje varianten är att de faktiskt i bland kan ligga under hot, den som hotar dem utnyttjar deras swish och konto för att komma över de här pengarna. Det fjärde är att de kanske har ett narkotikaberoende och att de struntar fullständigt i påföljderna, de måste bara få sina pengar.

Om man utsetts för något som Karl utsatts för, hur orolig ska man vara?

– Man ska fundera på om man tror att det här är något som kommer att fortsätta, i så fall bör man spärra sitt personnummer utifrån att man befarar att någon ska söka krediter i ens namn. I det här fallet handlar det mer om att någon vill legitimera sig med hjälp av personnumret och då hjälper inte att spärra så mycket.

Vad kan du ge för generella tips?

– Varför ska man ge handpenning till en person som man inte vet vem det är? Det är inte rimligt. Man ska alltid träffas rent fysiskt om det rör sig om en bilaffär.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!