Bedragaren rymde – jagas nu via Interpol

Den 27-årige helsingborgaren jagas via Interpol.
Efterlysningen.

En 27-årig helsingborgare har blivit internationellt efterlyst genom Interpol. Han är dömd för grova bilbedrägerier och för att han knivhuggit en kumpan som vittnat mot honom.

Han avtjänade fyra och ett halvt års fängelse – men rymde vid en bevakad permission i höstas.

Mannen är dömd i både tingsrätt och hovrätt för att han lurat privatpersoner i samband med bilaffärer. Han – och ibland även en kumpan till honom – har omväxlande lurat bilköpare eller säljare.

Antingen har bedragaren betalat handpeng på en bil och sedan försvunnit med den, eller tagit emot handpeng för en bil som sedan aldrig levererats.

Efter ett halvdussin sådana bedrägerier har 27-åringen dömts att betala skadestånd på omkring 850 000 kronor plus ränta.

I rätten hävdade helsingborgaren att han genom sitt spelmissbruk hade dragit på sig miljonskulder och därför hotades av andra kriminella som ville driva in pengarna. Bedrägerierna gjorde han för att få något att betala dem med.

Vittnar om hotbild

En polisman från Malmö vittnade om att det faktiskt har funnits en hotbild mot 27-åringen.

– Han och hans familj har en konflikt med någon organiserad kriminell gruppering i Malmö, men det är oklart vad konflikten bottnar i och vilken betydelse konflikten har haft för utförandet av gärningarna, skriver rätten i sin dom.

Knivdådet som 27-åringen också är dömd för skedde när han och kumpanen blev ovänner efter en av blåsningarna. Den lurade bilköparen hade drabbats av cancer och helsingborgarens medbrottsling ville då att de skulle lämna tillbaka offrets pengar.

Kumpanen gav till och med 27-åringen en summa som han skulle lämna över till offret. Men det struntade helsingborgaren i och behöll i stället även de pengarna. Kumpanen blev rasande och avslöjade honom för polisen.

Knivhugg i rygg och lår

Det kostade medbrottslingen flera knivhugg i låret och ett i ryggen.

– Jag kunde ha skjutit dig med en pistol men jag lät dig leva, ska 27-åringen då ha sagt.

Helsingborgaren dömdes hösten 2012 till fyra och ett halvt års fängelse. Han överklagade till Högsta domstolen men fick inte prövningstillstånd.

Mannen satt på Kumla i ett och ett halvt år och flyttades sedan till fängelset i Västervik. Mindre än två månader efter flytten till en anstalt med lägre säkerhetsklassning rymde han alltså under en bevakad permission.

Och sju månader senare efterlystes han genom Interpol.