Mannen från Skåne hade sitt bankkort hemma i tryggt förvar när tjuvarna handlade för stora pengar utomlands. Arkivbild. Foto: / TT NYHETSBYRÅNMannen från Skåne hade sitt bankkort hemma i tryggt förvar när tjuvarna handlade för stora pengar utomlands. Arkivbild. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Mannen från Skåne hade sitt bankkort hemma i tryggt förvar när tjuvarna handlade för stora pengar utomlands. Arkivbild. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Bluffen avslöjades först när mannens bank, Nordea, upptäckte att det gjorts flera märkliga uttag utomlands. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNBluffen avslöjades först när mannens bank, Nordea, upptäckte att det gjorts flera märkliga uttag utomlands. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bluffen avslöjades först när mannens bank, Nordea, upptäckte att det gjorts flera märkliga uttag utomlands. Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bedragare plundrade bankkonto i lönndom

Publicerad

Skåningen hade sitt bankkort i tryggt förvar och var helt ovetande om att en eller flera bedragare samtidigt gick loss med hans kontouppgifter utomlands.

Totalt handlade de för 30 000 kronor innan banken slog larm.

– Vi kommer inte att utreda detta. Det finns inga spår att gå efter när det gäller sådana här bedrägerier utomlands, säger Robert Loeffel vid polisen till Kristianstadsbladet.

De fräcka bedragarna har på okänt vis kommit över Kristianstadsmannens kontouppgifter och sedan låtit kortet gå för högtryck utomlands.

Den misstänkta plundringen upptäcktes först när Nordea tog kontakt med mannen efter insikten om att ett stort antal transaktioner gjorts på kortet, rapporterar Kristianstadsbladet på lördagen.

Under bedragarnas köpfest som uteslutande har skett utomlands har mannen hela tiden haft kortet i sin ägo.

Tjuvarna tog ut 19 gånger

Enligt Kristianstadsbladet har det totalt noterats 19 uttag från mannens kort, sammanlagt värde uppgår till omkring 30 000 kronor och samtliga uttag är gjorde utomlands.

De misstänkta men okända bedragarna har varierat storleken på uttagen, från nio kronor till 19 000 kronor. Ett vanligt tillvägagångssätt enligt polisen.

– Det är för att de först kollar om det fungerar att handla på kortet innan det köper något dyrare, säger Robert Loeffel, pressinformatör vid polisen i Kronoberg.

Tjuvarna kan förmodligen se fram emot att gå fria även i fortsättningen. Utsikterna att gripa dem beskrivs som små.

– Vi kommer inte att utreda det eftersom det inte finns några spår att gå efter, säger Robert Loeffel till Kristianstadsbladet.

Hur bedragarna kom över kontouppgifterna är oklart.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag