Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Bedragare härjar under torkan – ”tjänar massor”

Emma Juhlin, 23, menar att bedragarna kan tjäna stora pengar på foderbristen.Foto: Privat
Boskap skickas till nödslakt, för att det inte finns något foder.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Bedragare skor sig på djurägarnas desperation i torkan.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Foderbristen skapar stor bedrövelse hos djurägare, något som bedragare tjänar stora pengar på.

I sin förtvivlan går köpare med på förskottsbetalning av fodret – men leveransen uteblir och djuren står fortsatt utan mat.

– Folk är för desperata för att tänka klart, de gör vad som helst, säger lantbrukaren Emma Juhlin, 23.

I extremtorkans spår följer inte bara foderbrist, brandrisk och nödslaktad boskap. Den grovfoderköpare som inte är försiktig kan även råka ut för bedragare, som utnyttjar djurägarnas allt mer växande desperation.

LRF går nu ut med en varning på Instagram om oseriösa försäljare som annonserar om dyrt foder och kräver förskottsbetalning av köparen. Därefter dyker säljaren aldrig upp med fodret – och djurägaren står fortsatt utan mat till sina djur, men flera tusenlappar fattigare.

Emma Juhlin, 23, på Albertsro Gård i Ystad känner till problemet med falska annonser.

– Jag tror att flera utnyttjar situationen. Folk är för desperata för att tänka klart, de gör vad som helst och betalar det som krävs. Det finns jättestora summor att lura folk på, bedragarna tjänar massor. Det är inte alls trevligt, i situationer som denna måste man försöka hjälpa varandra, säger hon och fortsätter:

– Viktigast är att alla djur får mat, det ska inte behöva vara slakteriköer ända till januari för att människor inte kan bete sig. Fodret måste finnas att få tag i. När fodret säljs för 18 kronor per kilo, i stället för 1-2 kronor, är det klart att folk inte har råd med sina djur längre.

 

https://www.instagram.com/p/BlCfV7zAPOE/?utm_source=ig_web_copy_link

 

LÄS MER: Leena, 59, lånar ut mark till djur i nöd: ”Vill hjälpa”

 

Varnar för förskottsbetalning

En seriös säljare tar i regel betalt vid leveranstillfället. Enligt Birgit Jönsson, verksamhetsutvecklare på LRF Västra Sverige, bör man som köpare passa sig för förskottsbetalningar – det kan vara ett illavarslande tecken.

– Det ligger ute enorma mängder foderannonser i dag och misstanken är att det finns en del oseriösa försäljare. Förskottsbetalning ser vi helt eller delvis på många ställen i annonserna. Det bästa är att inte gå med på att betala något i förskott, inte förrän fodret står på gårdsplanen och man ser vad man har beställt bör man betala, säger Birgit Jönsson.

 

LÄS MER: Extrema torkan blir kvar – stor brandrisk i hela landet

 

Uppmanar till vaksamhet

Har köparen inte haft kontakt med säljaren tidigare bör denna vara extra vaksam för att slippa bli lurad, menar Birgit Jönsson på LRF Västra Sverige. Genom att göra en kreditupplysning innan affären kan köparen få en aning om huruvida det är en seriös försäljare, eller inte.

Birgit Jönsson är verksamhetsutvecklare på LRF Västra Sverige.Foto: LRF

– Södra Sverige, inte minst Skåne, södra Halland och upp mot Kalmartrakten, är väldigt hårt drabbade av foderbristen – vilket gör att risken för att råka ut för bedragare är större. Kommer försäljaren från Sverige kan man kolla upp om den har gjort dåliga affärer tidigare, via kreditupplysning, säger Birgit Jönsson.

Även polisen understryker vikten av att ta reda på information om säljaren.

– Vi uppmanar till vaksamhet och säkra betalningar. Att man verkligen undersöker vem säljaren är och betalar kontant vid leveransen. Men framför allt säkra betalningar, säger Luciano Lundgren, gruppchef vid sektionen för bedrägeribrott i Region Syd till Lokaltidningen, som var först med att rapportera om bedragarna.