Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

14 bedragare döms för bank-ID-svindel

De misstänkta bedragarna greps efter en omfattande polisjakt. Foto: Polisen
Chefsåklagare Pär Andersson har drivit målet i tingsrätten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Polisen filmade från sin helikopter flykten från Mc Donalds. Den inringade bilen är flyktfordonet. Foto: Polisen

De unga männen gav sken att de ringde från bankernas säkerhetsavdelningar och sa att någon höll på att ta sig in på kundernas konton.

I själva verket var det männen som fiskade efter uppgifter att öppna kundernas konton och tömma dem på pengar.

I går dömdes huvudmannen till fängelse i två år och sex månader. Sammanlagt döms 14 personer i härvan.

De två unga miljonbedragarna stod i McDonalds drive in för att köpa hamburgare när flera poliser plötsligt omringade fordonet.

Händelsen blev början till slutet för en skånsk bank-ID-liga som svindlade till sig miljonbelopp på ett par månader.

Offren fanns över hela landet. De lurades att tro att det var bankens säkerhetsavdelning som ringde och varnade för att obehöriga tagit sig in på deras konton.

Hjärnan bakom svindeln var en man som kallade sig Joakim Andersson och som uppgav att han jobbade på bankens säkerhetsavdelning, när han ringde upp offren.

Under tre månader satte ligan i system att lura äldre och medelålders personer på sina tillgångar. På bara några minuter kunde konton tömmas på pengar.

Sammanlagt ska minst 13 personer ha blivit av med totalt 1,5 miljoner kronor.

 

Domen som meddelades i Malmö tingsrätt i går är den första av den här typen av bedrägerier.

Framöver väntas fler åtal för bedrägerier på totalt över hundra miljoner kronor. Över 1 700 anmälningar har kommit in från hela landet om bedrägerier med bank-ID sedan oktober 2017.

Men genom en spektakulär utbrytning lyckades männen tillfälligt fly undan - för att sedan jagas av polishelikopter över halva Malmö. De två huvudgärningsmännen är en 22-årig man som var skriven på Park Hotell i Arlöv och en 19-årig man bosatt på en adress i stadsdelen Sofielund i Malmö.

 

Den 22-årige huvudgärningsmannen döms för grovt bedrägeri i 13 fall. Påföljden blir två år och sex månaders fängelse. Han ska också betala 885 000 kronor i skadestånd till privatpersoner och banker. 

Offren kartlades

Den 19-årige medkumpanen döms för sju grova bedrägerier till ett års fängelse. Han ska också betala 305 000 kronor i skadestånd till offer.

Övriga inblandade som haft mer sekundära roller döms för penningtvättbrott till villkorlig dom och dagsböter. Någon får ungdomsvård.

Knepet var att i förväg kartlägga offren och ta reda på deras personnummer. 

I januari i år slog en privatperson i Östersund larm om härvan till polisen efter att själv ha blivit av med 109 000 kronor.

I förhör har mannen berättat att uppringaren sa sig ringa från Swedbanks säkerhetsavdelning.

Mannen hade ombetts logga in på sitt bank-ID och sedan vidta vissa åtgärder med sitt konto. Efteråt såg han att summan flyttats över till en okänd persons konto genom den så kallade swish-funktionen.

Senare hörde flera andra personer av sig till polisen. Samtliga berättade ungefär samma sak.

Skulle vidta åtgärder

Uppringaren hade presenterat sig som säkerhetsansvarig på en bank. Han hade sagt att någon bedragare höll på att ta ut pengar från de uppringdas konton och att de omedelbart måste vidta vissa åtgärder med sina bankkonton.

När de efteråt hade försökt kontrollera att inget hänt med deras pengar visade det sig att stora belopp förts bort genom swish-funktionen.  

– Målsäganden har uppmanats hämta sin bankdosa eller gå in på sitt bank-ID. Personen har lämnat ut koderna till sina inloggningsuppgifter och då har gärningsmännen kommit in i banksystemet, för att sedan ta ut pengarna med hjälp av underfigurer, har chefsåklagare Pär Andersson tidigare förklarat bedrägerierna.

Domen föll vid Malmö tingsrätt. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Mellan 200-300 samtal tros ha ringts per kväll, samtliga i syfte att lura till sig pengar.

De två männen fick hjälp av ytterligare 12 personer, som ska ha agerat målvakter för pengarna i bedrägerihärvan.

Till sist bestämde sig polisen för att slå till mot den misstänkta bedrägeriligan. 

Det skedde när huvudgärningspersonerna precis kört in i Mc Donalds drive in på Bronsgjutaregatan i Malmö.

Flera poliser sprang fram till fordonet för att gripa de två misstänkt. Bilen omringades – men föraren tryckte på gaspedalen och körde därifrån.

Nära krocka

På vägen ut från restaurangområdet var bilen nära att krocka med ett annat fordon som blockerade utfarten. Några sekunder senare höll det på att ske ytterligare en olycka, då med en bil som precis hunnit stanna när de misstänkta svängde ut från parkeringen.

Sedan inleddes den intensiva biljakten.

LÄS MER: Här flyr miljonbedragarna – se polisens egen film 

Från luften kunde polishelikoptern följa hur fordonet körde in på Inre Ringvägen och hur en buss hamnade mitt i biljakten. 

På marken skedde efterföljandet med flera polisfordon. Färden fortsatte in på Amiralsgatan och trots rondeller och punkteringar lyckades flyktbilen i det längsta hålla undan för polisen.

Fler åtal

I höjd med stadsdelen Rosengård, på en gräsmatta vid Drömmarnas Hus, slutade dock flykten efter att en polisbil till sist lyckats preja fordonet.

Domen som meddelas i Malmö tingsrätt är den första av den här typen av bedrägerier.

Framöver väntas fler åtal för bedrägerier på totalt över hundra miljoner kronor. Över 1 700 anmälningar har kommit in från hela landet om bedrägerier med bank-ID sedan oktober 2017.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!