FÖRSTA MÖTET. Här träffas Lars Vilks och Bejzat Becirov för första gången. "Nu har jag lärt känna honom som medmänniska och jag kan leva med att vi har olika åsikter", säger Lars Vilks. Även Bejzat Becirov är glad över att de kunde mötas. Foto: Lasse Svensson
FÖRSTA MÖTET. Här träffas Lars Vilks och Bejzat Becirov för första gången. "Nu har jag lärt känna honom som medmänniska och jag kan leva med att vi har olika åsikter", säger Lars Vilks. Även Bejzat Becirov är glad över att de kunde mötas. Foto: Lasse Svensson

Becirov: Lars Vilks konst är på barns nivå

Publicerad

Malmö. Här möts konstnären Lars Vilks och Islamic Centers vd Bejzat Becirov för första gången.

Under stort säkerhetspådrag träffades de båda männen i Sveriges Radio Malmös lokaler för att debattera om Vilks kontroversiella rondellhundar.

- Hans konst är på ett barns nivå, Lars Vilks är ingen bra konstnär, han är en provokatör, säger Bejzat Becirov efter det unika mötet.

Lars Vilks har levt under hot sedan hans rondellhundar publicerades i tidningen Nerikes Allehanda 2007. Publiceringen väckte avsky bland muslimer över hela världen och Vilks har upprepade gånger hotats till livet.

Ett stort polispådrag fanns på plats utanför SR Malmös lokaler på Baltzargatan i går där den kontroversielle konstnären och vd:n för Islamic Center skulle mötas för ett direktsänt samtal. Ingen som inte var föranmäld släpptes förbi poliserna i porten.

Fick plockepinn i present

En kvart före sändningen i går eftermiddag möttes Vilks och Becirov i radiohuset. Bejzat Becirov log och gav Lars Vilks en ask plockepinn som present.

- Pinnarna kan han ha att leka med, det är på den nivån hans konst är. Jag förstår Lars Vilks som människa, men inte som konstnär, jag är besviken för att han gör så här, säger Becirov.

Mötet kom till efter att det nyligen blev känt att rondellhundarna ska ställas ut på ett galleri i Malmö senare i sommar. Beslutet att ställa ut teckningarna har väckt stora protester och Bejzat är kritisk till utställningen.

- Jag förstår honom, det gör jag. Men allt det här har blivit uppförstorat. En liten detalj har blivit en stor symbol- och principfråga för många, säger Vilks.

Hånar och trakasserar

Bejzat Becirov är vd för Islamic Center i Malmö och han anser att Lars Vilks med sina rondellhundar utnyttjar yttrandefriheten för att håna och trakassera muslimer.

- Alla är vi väl måna om yttrandefriheten, men ska den verkligen användas till att trampa på folk? Att kränka?

- Konst har sedan gammalt den rollen, att uppröra och beröra, svarar Vilks.

Inbjudan till moskén i Malmö

Under samtalet med SR:s programledare Kalle Oldby bjöd Bejzat Becirov in konstnären till ett besök i moskén i Malmö.

- Jag skulle kunna tänka mig att gå dit, ja. När vet jag inte, det är mycket som måste stämma först.

Lars Vilks, som lever med ständigt livvaktsskydd, kördes från radiohuset av sina livvakter. Trafiken utanför Baltzargatan och på Djäknegatan stoppades medan bilarna fick fri passage.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag