Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Becirov: Lars Vilks konst är på barns nivå

FÖRSTA MÖTET. Här träffas Lars Vilks och Bejzat Becirov för första gången. "Nu har jag lärt känna honom som medmänniska och jag kan leva med att vi har olika åsikter", säger Lars Vilks. Även Bejzat Becirov är glad över att de kunde mötas.
Foto: Lasse Svensson

Malmö. Här möts konstnären Lars Vilks och Islamic Centers vd Bejzat Becirov för första gången.

Under stort säkerhetspådrag träffades de båda männen i Sveriges Radio Malmös lokaler för att debattera om Vilks kontroversiella rondellhundar.

- Hans konst är på ett barns nivå, Lars Vilks är ingen bra konstnär, han är en provokatör, säger Bejzat Becirov efter det unika mötet.

Lars Vilks har levt under hot sedan hans rondellhundar publicerades i tidningen Nerikes Allehanda 2007. Publiceringen väckte avsky bland muslimer över hela världen och Vilks har upprepade gånger hotats till livet.

Ett stort polispådrag fanns på plats utanför SR Malmös lokaler på Baltzargatan i går där den kontroversielle konstnären och vd:n för Islamic Center skulle mötas för ett direktsänt samtal. Ingen som inte var föranmäld släpptes förbi poliserna i porten.

Fick plockepinn i present

En kvart före sändningen i går eftermiddag möttes Vilks och Becirov i radiohuset. Bejzat Becirov log och gav Lars Vilks en ask plockepinn som present.

- Pinnarna kan han ha att leka med, det är på den nivån hans konst är. Jag förstår Lars Vilks som människa, men inte som konstnär, jag är besviken för att han gör så här, säger Becirov.

Mötet kom till efter att det nyligen blev känt att rondellhundarna ska ställas ut på ett galleri i Malmö senare i sommar. Beslutet att ställa ut teckningarna har väckt stora protester och Bejzat är kritisk till utställningen.

- Jag förstår honom, det gör jag. Men allt det här har blivit uppförstorat. En liten detalj har blivit en stor symbol- och principfråga för många, säger Vilks.

Hånar och trakasserar

Bejzat Becirov är vd för Islamic Center i Malmö och han anser att Lars Vilks med sina rondellhundar utnyttjar yttrandefriheten för att håna och trakassera muslimer.

- Alla är vi väl måna om yttrandefriheten, men ska den verkligen användas till att trampa på folk? Att kränka?

- Konst har sedan gammalt den rollen, att uppröra och beröra, svarar Vilks.

Inbjudan till moskén i Malmö

Under samtalet med SR:s programledare Kalle Oldby bjöd Bejzat Becirov in konstnären till ett besök i moskén i Malmö.

- Jag skulle kunna tänka mig att gå dit, ja. När vet jag inte, det är mycket som måste stämma först.

Lars Vilks, som lever med ständigt livvaktsskydd, kördes från radiohuset av sina livvakter. Trafiken utanför Baltzargatan och på Djäknegatan stoppades medan bilarna fick fri passage.

Lars Vilks i korthet

Den 19 augusti 2007 publicerade tidningen Nerikes Allehanda Lars Vilks teckning av en rondellhund som föreställde profeten Muhammed.

Publiceringen väckte hård kritik. Någon vecka senare brändes den svenska flaggan och en docka som föreställde statsminister Fredrik Reinfeldt under en protest i Pakistan.

Lars Vilks hotades till livet efter publiceringen och har ett pris på sitt huvud.

Hans hus har utsatts för ett brandattentat, själv var han inte hemma vid tillfället. Två bröder i 20-årsåldern dömdes för attentatet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!