Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bebis brännskadades – tvingades amputera

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. Flickan behövde amputera en hel fot, en del av sin andra fot och flera fingrar.
Foto: ANDERS HOFGREN / IBL

En ettårig flicka brände sig på varmt vatten och fördes till barnakuten i Malmö. 

Hennes brännskada utvecklades till en livshotande blodförgiftning – och flickans fot amputerades.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har nu utrett händelsen och riktar hård kritik mot sjukvården.

Det var den 8 augusti i fjol som en ettårig flicka råkade få en het kopp vatten över sig. Föräldrarna la flickan i badkaret för att kyla ner henne – innan de körde till barnakuten i Malmö.

Enligt läkarna uppskattades flickans brännskador täcka ungefär 40 procent av kroppen, men var endast ytliga. Med hänsyn till det behövde hon inte flyttas till brännskadejouren i Linköping.

”Med tanke på att skadorna ter sig ytliga valde läkaren att behålla patienten i Malmö. Patienten inlades på barnavdelning 1”, står det i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

”Helt otryggt”

Dagen efter fick flickan först låg feber – som den 10 augusti steg till 39,5 grader. Trots det undersöktes flickan inte av någon läkare. Ytterligare en dag senare kördes flickan till intensivvårdsavdelningen för barn i Lund och fick diagnosen svår sepsis, blodförgiftning. 

Flickan fick under dagen också hjärtstopp och behövde amputera en hel fot, halva andra foten samt flera fingrar på båda händerna. Föräldrarna anmälde händelse till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och menade att vården inte agerat fort nog. 

ARKIVBILD. Flickan fick blodförgiftning och hjärtstopp.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ivo ger kritik

Nu har Ivo utrett ärendet och kommit med sitt beslut. De håller med flickans föräldrar och menar att vården borde tänkt på risken som finns för små barn att drabbas av allvarlig infektion. Ivo menar att sjukvården borde tagit fler prover i ett tidigare skede.

”IVO anser att detta borde ha gjorts eftersom en det är känt att även till synes ytliga brännskador hos små barn kan orsaka allvarliga infektioner med ett snabbt förlopp”, står det bland annat i beslutet.

Ivo menar också att vården behöver se över sina rutiner kring vilka som ska skickas till brännskadeenheten i Linköping. Händelsen har också lex Maria-anmälts. 

SE FLER NYHETER: Det här är Lex-Maria anmälan

Allvarliga vårdskador ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!