Beatrice Ask: "Det vore helt åt pepparn"

Foto: Cornelia Nordström

Justitieminister Beatrice Ask, M, är kritisk till Vänsterledaren Jonas Sjöstedts uppmaning till polisen att tänka till innan man ger tillstånd till nazistmöten.

– Jag är lite förvånad över att Jonas Sjöstedt antyder att vi skulle ha någon slags selektiv grundlag. Det vore helt åt pepparn, säger Ask.

”Väldigt allvarligt”. Det är de första orden justitieminister Beatrice Ask, M, använder för att beskriva lördagens händelser i Malmö. Hon poängterar att det är polisens uppgift att skydda allas grundläggande rätt att demonstrera ñ oavsett ”hur vidriga åsikter det är”, säger Ask.

– I det här fallet kom väldigt många motdemonstranter och använde sig också av våld och det blev upplopp. Det är klart att då blir polisinsatserna väldigt besvärliga att hantera. Det är naturligtvis olyckligt, säger hon.

"Jag är förvånad"

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sa under lördagen till Expressen.se att polisen varit alldeles för generösa med att ge tillstånd till nazistmöten ñ både i Almedalen och på 1 maj. Han uppmanade att polisen att i fortsättningen tänka både en och två gånger innan tillstånd för möten, demonstrationer och manifestationer med nazistisk bakgrund beviljas.

Hans ställningstagande upprör Beatrice Ask.

– Jag är förvånad över att en partiledare som Jonas Sjöstedt så ensidigt tar ställning åt ett håll och dessutom beskyller polisen för att ha hanterat frågan fel, säger hon.

– Man kan inte, inom ramarna för vår lagstiftning, göra skillnad på olika organisationer, menar Ask.

– Jag tror att det skulle vara en farlig utveckling om vi skulle börja pröva vilka åsikter som kan få demonstreras. Grunden i ett fritt och öppet samhälle är att man låter yttrandefriheten vara total och gälla alla, säger hon.

Bilder från händelsen visar bland annat hur en av polisbilarna som användes i insatsen på Limhamns torg kör över en person. Händelseförloppet ska nu utredas, säger justitieministern.

"Extrema partier"

– Man filmar hela demonstrationen så det kommer vi att kunna reda ut. I allmänna upplopp och när demonstranter agerar med våld så blir det situationer som kan bli väldigt allvarliga och farliga för människor. Det är just därför man försöker skapa ett utrymme där man skiljer demonstranter och motdemonstranter åt, säger Ask.

Vi har sett de våldsamheter tidigare när Svenskarnas parti varit framme. Hur kan du som justitieminister agera för att detta inte händer igen? 

– Vi har två grupperingar som ofta konfronterar mot varandra. Det är extrema partier som Svenskarnas parti och andra och det är extremvänstern. Tyvärr respekterar de inte de demokratiska spelreglerna och den grundläggande fri- och öppenhet som vi har i Sverige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!