Beatrice, 21, tävlar i skönhet – slår tillbaka: ”Inte dumma”

Foto: Henry Spuhr
Foto: Thomas Olsson

Hon är en av 16 tjejer som lördag 30 oktober tävlar i Miss Universe Sweden i Göteborg. 

Beatrice Joanna Övall Nordqvist från Sjöbo drömmer om att vinna hela tävlingen och få åka till finalen i USA. 

– Då kan jag verkligen göra en förändring i världen. Jag vill aktivt jobba på att hitta en lösning på problemen i världen, säger hon.

Skönhetstävlingar har länge varit ett kontroversiellt ämne i bland annat Sverige. Men det hindrar inte Miss Universe, som har rullat på sedan 1952, från att fortsätta utlysa tävlingar.

En av de tävlande i den svenska uttagningen är Beatrice Joanna Övall Nordqvist, 21, född och uppvuxen i Sjöbo. Hon ansökte till Miss Universum Sweden redan 2020, men då ställdes tävlingen in på grund av corona. I år gjorde hon ett nytt försök och la ut en uppmaning på nätet att folk skulle rösta på henne. 

– Jag skrev: Vem vill ha en Sjöbo-tjej i Miss Universe Sweden? Och vilken respons! Jag fick över 750 röster, det var helt otroligt, jag trodde jag skulle få max 50 röster, säger Beatrice Joanna Övall Nordqvist.

”Vill göra skillnad på riktigt”

En domare tog det slutgiltiga beslutet och plockade ut Beatrice Joanna Övall Nordqvist som en av de 16 tjejerna som ska delta i tävlingen som går av stapeln lördag 30 oktober på Clarion Post Hotel i Göteborg. 

– Det ska bli jättekul men det är klart man är nervös inför detta, jag ska träffa nya människor och har aldrig varit med i en skönhetstävling förut, säger hon.

De tävlande får låna en aftonklänning men ska själva ordna fram de övriga fem ombyten som krävs till tävlingen.

– Därför tänker jag att jag vill använda material som är bra för världen, inte köpa från någon affär som inte bryr sig, säger Beatrice Joanna Övall Nordqvist.

På gymnasiet gick Beatrice ekonomisk/juridiskt program och hennes dröm är att utbilda sig till jurist, men också att volontärjobba för Unicef. 

 – Jag donerar lite pengar till en organisation. Men jag vill gärna komma ut och göra något fysiskt för att göra skillnad för någon på riktigt, säger Beatrice. 

Slår tillbaka mot debatten

Sedan några månader tillbaka jobbar hon som sushikock på Mau Sushi i Sjöbo, modellandet har hon haft som extrajobb sedan 2018. Hon sökte till Miss Universe av två anledningar.

– Jag tycker mycket om det här med skönhet och att klä upp mig. Och vinner jag tävlingen så har jag plötsligt en röst och då vill jag sprida ett budskap: Många har det inte bra, både Sverige och utomlands, svält, hunger, klimatproblem. Hur löser vi detta? 

Det har varit en stor debatt om skönhetstävlingar är politiskt korrekta. Vad tänker du om det?

– Många ser skönhetstävlingar som bara något ytligt. Jag ser det som något djupare. Visst, vi går runt där med våra fina klänningar, men vi är inte korkade. Här har vi en chans att att göra något som vi tycker om jättemycket och samtidigt föra ut vår röst i världen och göra skillnad, säger Beatrice Joanna Övall Nordqvist. 

FLER NYHETER: Cary efter rekordfödseln: ”Herregud, kan knappt tro det”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!