Skolminister Ibrahim Baylan besökte Malmö på lördagen.
Skolminister Ibrahim Baylan besökte Malmö på lördagen.

Baylan vill hjälpa pojkarna i skolan

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Allt fler flickor går ut grundskolan med godkända betyg.
Nu satsar skolministern 40 miljoner på - pojkarna.
I går träffade han väljare i förorten Fosie i Malmö. Amar Altumbabic, 11, fick ministerns autograf och levererade en snabb och tvärsäker analys av skolans problem. - Pojkar är bättre och snällare. Men tjejerna lägger mer av sin fritid på att plugga. Killar är ute och hänger. Skolan skulle bli bättre om killar hade egna grupper i skolan. Då fick vi vara i fred, och tjejerna också, säger Amar Altumbabic. Skolminister Ibrahim Baylan däremot är inte säker på varför pojkar är sämre i skolan. Därför ska en del av skolmiljonerna gå till forskning.

Jokkmokk förebild

Men redan i dag kan man peka på goda exempel. I Jokkmokk har skolan aktivt dragit in pappor, morfäder och farfäder i läxläsningen. Andra kommuner har bett idrottsföreningar att plugga med pojkarna. Goda exempel, menar ministern.

Konkreta åtgärder

- Fokus ska ligga på konkreta åtgärder, säger Ibrahim Baylan. Klarar vi inte detta får det stora konsekvenser i framtiden. Utan godkända betyg är det svårare att få jobb. Arbetslösheten är åtta gånger högre bland dem som inte gått ut grundskolan. Bland flickorna är det allt fler som klarar grundskolan med godkända betyg och fler än någonsin läser vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag