Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Båten har sjunkit –
räddningsinsatserna avbryts

– Men nu har tre personer från ett annat segelfartyg gått ombord på haveristen för att försöka rädda den, säger Birgitta Rosander, biträdande sjöräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.
Foto: Sjö- och flyggräddningscentralen

Räddningsinsatserna efter den holländske besättningsmedlemmen har just avbrutits.

– Vi befarar att personen har följt med båten ned i djupet, säger Peter Hellberg vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Det var tidigt i morse som ett norskt segelfartyg med 10 personer ombord hamnade i sjönöd mellan Öland och Gotland. Samtliga evakuerades men plötsligt sjönk båten - med tre holländska besättningsmän som bordat skeppet för att försöka rädda båten från att sjunka. Två av männen räddades och fördes till sjukhus.

Efter att hela besättningen evakuerats trodde Sjöräddningen att ärendet var avslutat. Men tre personer från fartyget Wylde Swan valde då att gå ombord för att försöka länsa den sjunkande skutan. Vid halv tio sjönk båten.

Vid halv ett-tiden på torsdagen avbröts sökandet efter den saknade holländske besättningsmannen.

– Kustbevakningens flyg har just gjort en sista flygning över området utan resultat. Nu avbryter vi sökandet, vi befarar att personen har följt med skeppet ned i havet. Personen hade överlevnadsdräkt och flytväst vilket gav större chans att överleva - men nu har det gått för lång tid och dessutom är sjön för grov, säger Peter Hellberg, chef för Sjö- och flygräddningscentralen.

Han fortsätter:

– Vittnen har sett personen följa med fartyget ned och vi har ingen möjlighet till att dyka efter. Det är cirka 50 meter långt ned och då hade vi utsatt dykarna för stor fara. Det är dessutom 3 till 5 meter höga vågor, säger han.

Enligt vittnesuppgifter till helagotland.se ska mannen ha fastnat i riggen på båten när den sjönk.

Mannen är inte hittad. Nu är ärendet överlämnat till polisen.

Medtagna - men vid liv

De två personerna som räddades ur vattnet är förda med helikopter till Visby lasarett.

Enligt lasarettet har de lindriga skador och mår efter omständigheterna väl.

Larmet kom in till Sjö- och flygräddningscentralen klockan 05.21 då ett nödanrop skickats från den norska segelbåten.

Flera handelsfartyg i området skickades till platsen och Sjöräddningssällskapets båtar Vänburg, Böda och Grönhögen utkommenderades.

Två helikoptrar, från Visby och Ronneby, skickades och den första helikoptern var framme vid båten vid 06.15.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat olyckan.

Deltog i kappseglingstävling

Fartyget är 60 fot långt och går under namnet Wyvern.

Det sjösattes 1897 efter ritningar av den norske båtbyggaren Colin Archer och ursprungligen byggdes den som ett exklusivt kryssningsfartyg. I dag seglar Wyvern som ett utbildningsfartyg för ungdomar.

Vid olyckstillfället deltog fartyget i kappseglingstävlingen The Tall Ships' Races och seglade sträckan Århus-Helsingfors.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!