Båten förstördes när bron plötsligt fälldes ner

Niels Wesths båt förstördes när bron fälldes ner. Bilden från ett annat tillfälle.
Foto: JOACHIM WALL

Sjöfartsverket erkänner felet och tar på sig hela skulden.

Båtägaren vars båt förstördes av bron över Falsterbokanalen får ersättning.

– Det känns rimligt och rättvist, säger Niels Westh till Sydsvenskan.

Det var den 1 augusti som Niels Westh var på väg genom Falsterbokanalen, när hans båt plötsligt trycktes ner av bron som fälldes ner. Masten bröts och båten skadades. Niels Westh själv tvingades lämna den skadade båten i kanalen.

Nu har Sjöfartsverket kommit fram till att Niels West ska ersättas, så att han kan skrota den fröstörda båten och köpa en motsvarande ny båt. I beslutet skriver Sjöfartsverket att det var vårdslöst, eller åtminstone försumligt, att låta båten passera trots att bron inte fungerade som den skulle. Niels Westh är nöjd och säger till Sydsvenskan att han har börjat titta på vilken båt som ska kunna ersätta den han förlorade i olyckan.

– Jag är fortfarande lite chockad. När det hände kunde jag hantera situationen bra och blev väl omhändertagen av segelklubben. Men efteråt har tankarna kommit och jag är mer påverkad nu, säger han till tidningen.

Tekniskt fel

Enligt utredningen har ett tekniskt fel gjort att det inte har varit tydligt för båtarna som skulle passera att bron plötsligt behövde fällas ned, på grund av en utryckning av räddningstjänsten. 

– Vi tar på oss skulden och ersätter båtägaren, säger Richard Jonsson, jurist på Sjöfartsverket, till Sydsvenskan.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!