Jesper Johansson grep in när barnvagnen och pappan gick genom isen. Foto: Mikael NilssonJesper Johansson grep in när barnvagnen och pappan gick genom isen. Foto: Mikael Nilsson
Jesper Johansson grep in när barnvagnen och pappan gick genom isen. Foto: Mikael Nilsson
"Barnvagnen höll på att sjunka och pappan var ganska trött där. Men han fick tag på sin lilla flicka i sovpåsen som barnet låg och sov i. Och så fick han upp barnet och sovpåsen till mig på iskanten där, så hon blev aldrig blöt", säger Jesper Johansson. Foto: Mikael Nilsson"Barnvagnen höll på att sjunka och pappan var ganska trött där. Men han fick tag på sin lilla flicka i sovpåsen som barnet låg och sov i. Och så fick han upp barnet och sovpåsen till mig på iskanten där, så hon blev aldrig blöt", säger Jesper Johansson. Foto: Mikael Nilsson
"Barnvagnen höll på att sjunka och pappan var ganska trött där. Men han fick tag på sin lilla flicka i sovpåsen som barnet låg och sov i. Och så fick han upp barnet och sovpåsen till mig på iskanten där, så hon blev aldrig blöt", säger Jesper Johansson. Foto: Mikael Nilsson

Barnvagn gick genom isen i Pildammsparken

Publicerad

En man med en barnvagn gick genom isen i Pildammarna i Malmö vid lunchtid.

Pappan och dottern fick åka till sjukhus tillsammans – efter att ha räddats av en hjälte.

– Scenen var väldigt dramatisk, jag gick på instinkterna helt enkelt, säger Jesper Johansson som hjälpte dem upp.

Det var vid lunchtid den dramatiska olyckan inträffade i Pildammsparken i Malmö.

En pappa gick med sin dotter i barnvagn på isen, enligt vittnesuppgifter inte mer än 10-15 meter ut, när de plötsligt föll igenom.

Ögonvittnet Jesper Johansson, 49, såg och hörde hur de ropade på hjälp. Två personer ska ha varit på väg ut men vänt, förmodligen för att isen knakat.

– Det var vad jag såg innan jag sprang ut, säger han.

Hans instinkter gick i gång och han tog sig ut på isen.

– Barnvagnen höll på att sjunka och pappan var ganska trött där. Men han fick tag på sin lilla flicka i sovpåsen som barnet låg och sov i. Och så fick han upp barnet och sovpåsen till mig på iskanten där, så hon blev aldrig blöt, säger Jesper Johansson.

Han lyfte upp flickan och lämnade över henne till sin fru.

Sen började nästa räddningsinsats – att få upp pappan. Flera personer hjälptes åt att få upp pappan ur vaken och de fick tag på ett slags räddningsstång.

– Så gick vi ut med den till honom, och då hade han kraft nog att ta tag i den, säger han.

Fördes till sjukhus

Ingen av de inblandade ska ha blivit skadad på något synligt sätt.

– Men hela den här familjen har åkt i väg i ambulans. Det var någon här som ringde ambulans väldigt snabbt, det var ju bra också. Pappan var ju rejält nedkyld och i chock när han var uppe här, säger Jesper Johansson.

För Jesper Johansson var det aldrig någon tvekan om att hjälpa till.

– Det var ju den scenen där jag såg både barnvagnen och hur han höll på att kämpa där i vaken. Jag bara rusade ut. Det var inte så långt från land, plus att jag är ganska liten och har åkt mycket långfärdsskridskor, så jag har lite isvana, säger han.

Räddningstjänst, polis och ambulans åkte till platsen. Gustav Sandell på räddningstjänsten Syd bekräftar hela händelsen – och hyllar Jesper Johansson.

– Det är ett rådigt ingripande här från allmänheten. Det kommer att uppmärksammas, säger han.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag