Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnskötare misstänks för övergrepp mot barn

Genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

En förskoleanställd sitter anhållen i Kristianstad misstänkt för sexuella övergrepp mot barn, rapporterar Kristianstadsbladet.

Barnskötaren är i 20-årsåldern, och har arbetat på en förskola i kommunen. 

– Det är en fruktansvärd händelse, säger Daniél Tejera (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Misstankarna mot barnskötaren tog fart efter att ett barn berättat historier från förskolan för sin förälder, som slog larm genom ett sms till föreståndaren. 

Därefter gick det snabbt. 

Under lördagen förhördes barnet, och dagen efter togs barnskötaren in till förhör. Han sitter sedan dess anhållen. 

– Det är en fruktansvärd händelse, framför allt för de som detta berör: Alla barn, familjen och de som finns runtomkring förskolan, säger Daniél Tejera (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Kristianstad.

– Det är absolut en väldigt svår dag, naturligtvis. 

Daniél Tejera (L) är Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Kristianstad.Foto: Claes Sanden / Claes Sanden

Kristianstadsbladet var först att rapportera om brottsmisstankarna mot barnskötaren, och skriver att han har varit anställd som vikarie på förskolan.

– Medarbetaren har arbetat enbart på den aktuella förskolan. Men medarbetaren har gått barn- och fritidsprogrammet och har då praktiserat på andra förskolor och skolor. Därifrån har det såvitt vi kunnat utröna hittills inte framkommit några märkligheter, men vi vill kartlägga det också, naturligtvis, säger Barn- och utbildningsförvaltningschefen Kenth Olsson, till tidningen. 

Polisen i Kristianstad har under helgen dragit i gång en förundersökning gällande misstänkt grovt sexuellt utnyttjande av barn. 

Kommer erbjuda stöd och hjälp

Enligt Kenth Olsson har barnskötaren varit omtyckt, både av kolleger och av personal. Innan vikarieanställningen började gjordes ett sedvanligt utdrag ur belastningsregistret, som inte visade på något brottsligt.

– Arbetsgivaren har gjort allt som står i dess makt för att stoppa sådant här. Den person som det berör är arbetsbefriad och kommer inte återvända till jobbet inom någon snar framtid. Sedan sköter polisen själva utredningen, som är påbörjad nu under helgen, säger Daniél Tejera.

– Men det pågår också en hantering inom ramen för förvaltningen när det gäller personal och vårdnadshavare som behöver information. I den mån det finns personal som behöver stöd kommer det erbjudas också.

Händelsen river upp sår i Kristianstad. För bara fyra år sedan dömdes en pedofil till 6,5 års fängelse för en mängd fall av grova sexuella övergrepp och grova våldtäkter mot barn på olika förskolor i kommunen

Året innan dömdes dessutom en 21-årig förskolepraktikant till 6,5 års fängelse för att ha begått en lång rad övergrepp mot barn i Kalmar.