Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnmorskornas larm: Hinner inte gå på toa

Arkivbild.Foto: Kzenon / Colourbox
Skånes universitetessjukhus i Malmö.Foto: SARA STRANDLUND

Barnmorskor på förlossningen i Malmö slår larm om sina arbetsförhållanden.

I ett brev till ledningen och regionpolitikerna skriver barnmorskorna att de oftast varken hinner äta eller gå på toaletten under sina arbetspass.

– Den värsta på flera år, säger en barnmorska till Sydsvenskan.

Sommaren har varit tung för barnmorskorna i Malmö.

300 arbetspass har varit vakanta och fått lösas med dubbelpass eller längre bemanning, enligt skrivelsen. Vid sjukdom har det sällan plockats in vikarier.

”Som regel äter man inte eller besöker toaletten förrän man blivit avlöst efter ett arbetspass”, står det i brevet till ledningen för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus (Sus) och till regionpolitikerna som citeras av Sydsvenskan.

En barnmorska har under sommaren fått ansvara för tre till fyra kvinnor i aktiv förlossning. Ett upplägg som leder till stress hos de födande kvinnorna, enligt brevet.

Trots att semesterperioderna nu är över har förlossningsavdelningen inte bemannats upp. Barnmorskorna vill nu se en handlingsplan för att förbättra läget och som ger de födande kvinnor mer trygghet, skriver Sydsvenskan.

Utökad bemanning

Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sus, säger att sommaren har varit extra tuff i hela Skåne.

– Hos oss har det varit något färre barnmorskor än förra sommaren, och otroligt många föräldraledigheter med större barn. Vi klarar semesterledigheterna, men inte riktigt det andra, säger hon till tidningen.

Hon berättar att hon under torsdagen hade ett möte med barnmorskarna med anledning av brevet. Samtidigt finns det en handlingsplan som ska behandlas av politiker under hösten.

Saker som diskuterats är schemaläggning för förlösande barnmorskor men även ökad tillgänglighet inom öppenvården för att avlasta BB.

– I planen ingår också utökad bemanning med en barnmorska per pass – om det finns finansiering. Jag har jämfört antalet förlossningar per barnmorskelinje på alla universitetssjukhus i landet, och vi ligger ju högst på Sus, säger Pia Teleman till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!