Det är inte tal om rast eller lunch och toalettbesök hinns bara med om man har tur. Det menar barnmorskorna på förlossningen – och nu larmar de om kris.
Sandra Palmqvist är barnmorska på förlossningen i Malmö och skyddsombud för fackförbundet SRAT. Hon menar att barnmorskorna ”viker sig dubbla” för att kunna ge vård till de födande kvinnorna. Ändå hinner de inte med.
– De får inte den tryggheten som de behöver – man får springa mellan rummen. Tänk hur utlämnad som kvinna i den situationen. Du har ont, det är smärtsamt och din partner vet inte hur den ska göra. Då blir man lämnad ensam – det är inte humant. Vi får inte förutsättningarna för att kunna göra vårt arbete som vi önskat, säger Sandra Palmqvist.
I sex år har hon jobbat på förlossningen i Malmö. Det har varit stressigt hela tiden, men den senaste tiden har det eskalerat, säger hon. Sedan i september har över 20 barnmorskor sagt upp sig från Skånes universitetssjukhus i Malmö och de lediga tjänster som finns söker ingen.
I januari skickade fackförbunden Vårdförbundet och SRAT en anmälan till arbetsgivaren. De krävde bättre villkor för de anställda. Men det hände inte tillräckligt, menar fackförbunden, och ytterligare barnmorskor har sedan dess sagt upp sig.
– Det tyder på att det är en akut situation nu som vi ser att arbetsgivaren måste lösa på kort sikt, säger Michaela Norén, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Tre av 15 förlossningssalar stängdes under februari och då drogs också antalet arbetande barnmorskor ner per pass. Men det har inte gjort det mindre stressigt – för det är fortfarande lika många födande kvinnor. Sandra Palmkvist menar att barnmorskorna bara får kämpa mer och mer.
– Man får bara göra det. Bita ihop och göra sina arbetsuppgifter. Men det slutar ju med att man slår knut på sig själv. Det funkar en, två gånger, men inte alltid, för då blir det ohälsa.
Hon berättar att hon är en av max tio personer på hela förlossningen som orkar jobba heltid.
– Man orkar inte det som man egentligen har rätt till och man går då ner i tjänst för att man ska få lite återhämtning.
Oron stiger inför sommaren
I början av februari fick hon till slut nog och sa upp sig. Hon tyckte inte att arbetsgivaren gav tillräckligt med respons. Det tyckte inte fackförbunden heller och nu har de skickat vidare en begäran till Arbetsmiljöverket enligt 6:6a, vilket innebär ett krav på att arbetsgivaren ska genomföra omedelbara och långsiktiga åtgärder.
Den främsta oron för de arbetande är inför sommaren och det bör lösas snarast, menar skyddsombuden.
– Vårt huvudkrav är att de måste vidta åtgärder för att komma till rätt med arbetsmiljöproblemen, så att barnmorskorna vill jobba kvar, säger Michaela Norén huvudskyddsombud på Vårdförbundet.
Pia Teleman, verksamhetschef kvinnosjukvård, Skånes universitetssjukhus säger att vården jobbar på att få till en lösning.
”Vi är väl medvetna om de utmaningar vi har med bemanning under våren och framåt, och vi arbetar intensivt på såväl kortsiktiga som långsiktiga lösningar. Målet är att komma tillbaka till den utökade bemanning vi lyckades uppnå under 2019 och fram till första delen av 2021”, skriver hon i ett mejl.