Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bebis dog vid förlossning – barnmorskorna prickas

Fostret dog – nu kritiseras barnmorskorna.Foto: SANNA WIKSTRÖM
IVO kritiserar både de två barnmorskorna och Centrallasarettet i Växjö.Foto: TOMAS LEPRINCE / EXP

Kvinnan var igångsatt – men barnmorskorna missade att läsa av fosterljudet och lät kvinnan gå på toaletten.

När kvinnan kom tillbaka hade fostret dött i kvinnan mage.

Nu kritiseras de två barnmorskorna vid Växjö Centrallasarett av IVO.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, skulle föda sitt första barn men hade gått över tiden. På BB-avdelningen vid Centrallasarettet i Växjö fattades beslut om att sätta i gång förlossningen med läkemedel.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gick proceduren till en början bra men det blev snart tydligt att fosterljuden inte var som de skulle, något barnmorskorna i tjänst först trodde berodde på ett tekniskt fel.

 

Kallade inte på läkare

Kvinnan och hennes man uppmanades efter en stund att gå en promenad. I samband med att det senare var dags för ytterligare en dos läkemedel noterades återigen att något var fel med fosterljuden – men ingen läkare tillkallades. Kvinnan ombads gå på toaletten och när hon återvände till sängen konstaterades det att barnet i kvinnans mage avlidit.

”Vi kan tyvärr inte få tillbaka vårt barn men det är tragisk att någon förlorar sitt barn på grund av förseningar, möjligen på grund av personalbrist eller att man inte får kontakt med specialistläkare när det behövs”, skriver kvinnan i sin anmälan till IVO.

Nu har IVO tittat på fallet och kommit fram till att de två barnmorskor som hade hand om kvinnan begick flera fel. Trots att fostrets hjärtljud successivt avtog under igångsättandet tillkallade man ingen läkare. Detta trots att en av barnmorskorna uppgett att hon ”hade en dålig magkänsla, vilket hon också diskuterade med sina barnmorskekollegor”.

”Tar till oss kritiken”

IVO kritiserar även vårdgivaren som man menar brustit i dokumentation i patientjournalen. Dessutom, skriver IVO i sitt beslut, låg kvinnan på en BB-avdelning som till skillnad från en förlossningsavdelning saknar en central fosterljudsövervakning. En sådan övervakning hade kunnat leda till att de avtagande hjärtljuden upptäcktes, skriver IVO. 

Per-Henrik Nilsson är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kronoberg. Han tar kritiken från IVO på största allvar.

– Vi tar till oss kritiken och ser efter om våra rutiner behöver förändras och vad vi kan göra för att undvika att detta sker igen.

– När vi får kritik från IVO så kommer en chefsläkarorganisation att träda in som tillsammans med verksamheten utvärderar IVO:s bedömning.